Wat is er leuker dan iedereen uitnodigen voor een barbecue op zwoele zomeravonden? Een barbecue met extra veel smaak! Want dankzij appelhouten rooksnippers geniet je niet enkel van het gezelschap, maar ook van een heerlijk stukje vlees of vis!

Hoe ontstaan die rooksnippers?

Als je de komende maanden door de Haspengouwse boomgaarden passeert, dan is er van de befaamde bloesems al even geen sprake meer. Alle aandacht gaat dan naar de groei en verzorging van het fruit. Maar een fruitboom biedt naast bloesems en fruit natuurlijk ook zijn hout. En vooral appelbomen hebben heel wat te bieden. Zij worden namelijk om de 10 à 12 jaren gerooid, omdat ze vanaf die leeftijd te weinig fruit opbrengen in verhouding tot het werk dat de fruitboer er moet insteken. Dit levert ons ieder jaar 800.000 gerooide bomen ofwel 4.000 ton appelhout. In het kader van een circulaire economie is het appelhout dan ook een belangrijke reststroom die nog verder te valoriseren is. Bij Haspenwood zijn we al enkele jaren actief in het zoeken naar nieuwe bestemmingen voor dit materiaal. Met onze appelhouten rooksnippers brengen we zo een lokaal en sociaal product op de markt dat je barbecuegerechten net een andere (rook)toets geeft.

Roken op de barbecue?

Guest editor Haspenwood: zo gebruik je rooksnippers op de BBQ voor extra smaak - Flashmagazine

Vlees of vis op de barbecue, het geeft toch altijd wel een aparte smaak en beleving. Het gebruik van rooksnippers geeft nog eens dat extra vleugje aroma aan je ingrediënten. We kennen allemaal wel die herkenbare rooksmaak van gerookt spek of gerookte zalm. Vandaag kan je zelf eenvoudig met je eigen barbecue deze rooksmaak verkrijgen en je gasten verrassen op een apart smaakfestijn. Alles wat je hiervoor nodig hebt, is een barbecue op houtskool of gas die kan afgesloten worden én rooksnippers.

Voor de rooksnippers gebruiken we meestal hard hout met een sterke dichtheid: eik, pecan, esdoorn, hickory, kers, mesquite en appel. Fruithouten geven een milde smaak, met een fruitige of zoete toets, terwijl eik, hickory en mesquite een hele intense rooksmaak nalaten. Haspengouws appelhout is dan ook een ideale houtsoort om het roken op de barbecue te ontdekken. Dit milde hout gaat goed samen met kip, varken of vis.

Zo ga je aan de slag

Indirect verwarmen

Bij het roken op een barbecue ligt het vlees of de vis op de rooster, maar niet boven de warmtebron. Als je met houtskool of briketten werkt, dan ga je deze aan de zijkant van je barbecue leggen. Aan de andere kant leg je dan best een aluminium druipbakje met een dun laagje water. Hierboven leg je dan je gerecht zodat de afdruipende vetten in het bakje worden opvangen en deze vetten niet gaan verbranden en een vetrook afgeven. Tegelijk zorgt het water ook voor stoom die je gerecht binnendringt en het extra mals en sappig houdt. Op een gasbarbecue ga je enkel een zijdelingse zone van je barbecue aansteken. Onder je voedingswaren is er dus geen directe warmtebron en krijgen we dan eerder temperaturen tussen 80 en 120°C.

Belangrijk bij het roken is ook dat je je barbecue kan afsluiten, zodat je gerecht in de rook gevangen blijft. Zo zijn de meeste gasbarbecues afsluitbaar, maar ook de klassieke houtskoolbarbecues bestaan in versies met deksel.

Guest editor Haspenwood: geef je BBQ extra smaak met rooksnippers - Flashmagazine
Setup van houtskool- en gasbarbecue

Rooksnippers toevoegen

Om de befaamde rooksmaak aan je eten te geven, ga je rooksnippers of rookhout aan je barbecue toevoegen. Deze snippers leg je rechtstreeks op de hete kolen of briketten. Bij een gasbarbecue ga je ze in een daarvoor voorziene rooklade leggen, of in aluminium bakje (of zelfgemaakt zakje van aluminiumpapier) dat je op je rooster plaatst. Om te voorkomen dat je snippers te snel verbranden, ga je ze eerst doordrenken in water. Want, des te langer het rookhout zijn smaak kan afgeven, des te beter het gerecht het in zich zal opnemen.

Ontdek in dit filmpje hoe je dankzij onze slimme verpakking de rooksnippers optimaal kan gebruiken.

Appelhouten rooksnippers uit Haspengouw: een natuurlijke keuze

Guest editor Haspenwood: zo gebruik je rooksnippers op de BBQ voor extra smaak - Flashmagazine

Haspenwood rooksnippers komen van appelbomen gerooid in Haspengouw. Daarenboven worden onze houtsnippers lokaal aan de wind gedroogd en verpakt. Via het etiket achteraan op de verpakking kan je achterhalen uit welke boomgaard het appelhout afkomstig is en wanneer de bomen gerooid zijn. Met het kopen van Haspenwood rooksnippers steun je dus de lokale appelboeren en de lokale economie.

Nood aan meer inspiratie?

Op de Haspenwood inspiratieborden op Pinterest helpen we je graag verder op weg met nog meer tips & tricks, met recepten en met een mooi aanbod aan boeken over grillen en roken.

guest editor Haspenwood