Misschien was het een voornemen voor het nieuwe jaar, of een werkpunt in je leven. Maakt niet uit, menig onderzoek wijst namelijk uit dat we meer tijd willen maken voor vrienden en familie. Niet verwonderlijk. In deze drukke tijden is het moeilijk agenda’s op één lijn te krijgen, laat staan ze leeg te houden voor wat écht telt.

Van cruciaal belang

Voor je het weet, is het leeuwendeel van je weekends al volgepland met van alles en nog wat. Je hebt maar 52 kansen. En dan wordt het zoeken naar een gaatje. Toch hou je dit soort ‘vrije ruimtes’ best als een slag om de arm, want net dit blijkt het hoogste goed. In tijden waarin we nog nooit zo met elkaar verbonden waren, staan we het verst van elkaar. Het organische contact, thuis, op café, in de sportclub… is primordiaal. Mensen praten met mensen. Verbinden is altijd een beetje ‘ons’. Vergeet niet: op het einde van de dag zijn tijd én elkaar, alles wat we hebben.

Haast iedereen wil het: meer tijd voor familie en vrienden - Flashmagazine

Tafelen

Dit soort samenzijn is zo oud als de straat zelf. Niet verwonderlijk, vroeger waren het ontbijt en het avondmaal echte starters en afsluiters van de dag. Samenzijn werd als verheven beschouwd. Een voorrecht zelfs. De dag werd overlopen, er werd gelachen, gehuild, beslist, alles viel in de plooi, plannen werden gesmeed. Kortom, aan tafel gebeurt de magie. Tegenwoordig blijkt met zijn allen aan tafel zitten, een uitdaging. Slechts 1 op 5 eet regelmatig in gezinsverband. Dat terwijl maar liefst 91 procent aangeeft nood te hebben aan quality time met vrienden en familie. Us time, nog zo’n duur en hip begrip. Helaas wel waar. 

Haast iedereen wil het: meer tijd voor familie en vrienden - Flashmagazine

Samen eten is goed voor je huwelijk

Een recent onderzoek bij 4000 gehuwden wees uit dat er veel meer belang wordt gehecht aan een goede communicatie, beginnend bij het samenzitten aan tafel. Haast even vitaal dan intimiteit. Ideaal zou zijn dat we twee maaltijden per dag de tafel delen. Maar 1 keer doet ook al wonderen. Vooral bij erg afwijkende agenda’s is het zinvol tenminste één gemeenschappelijk tafelmoment in te plannen. En als je dan toch aan tafel zit, laat technologie geen roet in je eten strooien. 

Haast iedereen wil het: meer tijd voor familie en vrienden - Flashmagazine

Op de bank

Er wordt in deze moderne tijden, waarin je geacht wordt veel hobby’s te hebben, al eens schromelijk over gedaan, maar onderschat ‘samen op de bank’ niet. Het is een echt bindmiddel voor relaties. Je komt tot rust, je sluit je dag af, vertelt elkaar alle verzuchtingen en deelt er lief en leed. Tv kijken mag, maar liever niet. Babbel nog eens met elkaar. Gesprekstof gaat vaak als zand tussen de vingers verloren. Behoed je voor drooggelopen conversaties. Voor je het weet heb je elkaar niets meer te vertellen. Koppels die altijd veel met elkaar babbelen, blijven dit doen, uit goede gewoonte. De babbelreflex moet je onderhouden. 

Quality time - Flashmagazine

Agenda’s in aanslag om meer tijd te maken voor vrienden en familie? Spreek honderduit met hen af. Het vormt een solide basis van je bestaan en je krijgt er geweldig veel voor terug! Wat dacht je van samen sporten? Wij zetten alvast enkele leuke opties om samen met je partner te doen op een rijtje.