Een living die lijkt op een ontplofte speelgoedwinkel? Het is een nachtmerrie die uitkomt voor quasi alle jonge gezinnen. Toch hoeft je woonruimte écht niet gedomineerd te worden door kids and their toys. Interieurstyliste Ellen Grauwels (Groenhoef) geeft tips om je woonkamer rommelvrij te krijgen en een plekje te vinden voor élk gezinslid. 

Eerste hulp bij interieuruitdagingen

Hoe herkenbaar is dit topic voor jou?

Als drukke mama van twee levendige kids weet ik hoe hectisch het eraan toegaat. Zelf ben ik ook in de val gelopen waarbij mijn living op een crèche leek: felle kleuren en plastic speelgoed overal. Het is iets wat ik bij 9 van de 10 klanten terugzie. Toch verontschuldigen gezinnen zich voor de rommel en dat is nergens voor nodig! Je laat het toe, omdat je andere prioriteiten hebt en denkt dat je ermee moet leren leven. Gelukkig kan het ook anders.

Hoe kan het zo ver komen?

Veel gezinnen houden alleen nog maar rekening met de mini’s. Een rustgevende plek voor jezelf willen? Nee, dat maakt je niet egoïstisch! Al zijn veel ouders daar blijkbaar wel bang voor. Je bent heus geen slecht persoon omdat je een rustig interieur wilt. Het is wat nodig is om de batterijen weer op te laden. Dus als je het niet oké vindt om tussen een zee van speelgoed te leven, ga dan aan de slag. 

Hoe pak jij dit aan?

In mijn woonkamer zie je bijna geen speelgoed liggen, maar het is er wel. Meer nog, in bijna elke kamer is een soort van speelhoek voorzien. Dat gaat van een deur met dierenmagneten tot speelgoed dat netjes in de kasten zit. Op momenten dat de kinderen spelen, mogen ze letterlijk alles uit de kast halen en kan je amper nog een voet op vrije grond zetten. Als ze gaan slapen, keert de rust weer – ook in mijn interieur. 

Hoe berg je speelgoed op?

De meest logische werkwijze is om eerst grote stukken te meten. Zo past zelfs een werkbank of poppenwagen in de kast. Mandjes en boxen waarin alles gesorteerd zit zijn zeker een meerwaarde, maar zet ze liever niet open en bloot. Ik ben voorstander van onzichtbaar opbergen. Liefst in een kast met verstelbare legplanken. Zo kan de kast meegroeien met het speelgoed.

Wat is het allerbelangrijkste?

Elk gezinslid verdient een plekje. En dat is méér dan een comfortabele zitplaats. Het gaat over je gevoelsmatig thuis voelen. Hoe je dat invult is voor elk gezin anders. Houd een duidelijke stijl voor ogen die de kleuren, materialen en vormgeving bepaalt. Zorg ervoor dat de leefruimte ook écht leefbaar blijft. Hier en daar mag je op esthetisch vlak gerust een oogje dichtknijpen. De leefkwaliteit is altijd het eindpunt waar je naartoe streeft en dat is een combinatie van ‘mooi vinden’ en erin leven zoals jullie dat willen.

 

DELEN