Klimmen, klauteren en rennen – kleintjes hebben veel energie en raken die ook graag kwijt. In de tuin spelen is dan de ideale (en gezonde) oplossing. Toch is niet iedereen even enthousiast over een ‘kindvriendelijke’ tuin, want dat betekent dat het gras wordt bezaaid met plastic speeltuigen in allerlei kleuren. Gelukkig voor hen heeft de markt van neutrale, houten speeltoestellen inmiddels een flinke boost gekregen. Wij zetten alle voordelen van houten speelconstructies voor je op een rij.

Eindeloos combineren

Een van de beste eigenschappen van een houten speeltoestel is de veelzijdigheid. Heb je een houten speelhuis op enige hoogte? Je zet er gemakkelijk een glijbaan tegenaan en monteert binnen een mum van tijd een zandbak tussen de leunbalken. Met een zijwaartse hoge balk maak je dan weer gemakkelijk ruimte voor een schommel of twee. Maar er zijn nog tientallen andere speelcombinaties denkbaar. Doe maar eens inspiratie op in een grotere kinderspeeltuin. 

Duurzaam upcyclen

Door plastic links te laten liggen en volledig in te zetten op duurzaam hout, richt je je tuin in op de toekomst. Ben je een beetje uitgekeken op de huidige look van je speeltuig? Breid uit, verander de indeling of verf het in een totaal andere kleur. Een andere grote troef is het gemak waarmee je een houten speeltoestel kunt demonteren, waardoor je de onderdelen bijvoorbeeld kunt verkopen aan een ander gezin. Zo geef je het toestel een tweede – en misschien zelfs wel een derde – leven. 

Je fantasie gebruiken

Over kleur gesproken: een houten huisje geef je binnen een mum van tijd een volledig nieuwe look. Luikjes aan de ramen, een rood dak, een plantenbak aan de reling – jij bepaalt hoe het speeltoestel best in jouw tuin past. Ideaal ook als je kinderen wat ouder worden en graag met iets willen spelen wat niet te kinderachtig is. Of als je dat piratenschip eens wilt veranderen in een kasteeltoren.

Voor jong en oud

Die aanpassingen voor oudere of juist jongere kinderen zijn eenvoudig te realiseren. Peuters hebben geen complex toestel nodig en hebben meestal genoeg aan een lage trap, een huisje met reling en een glijbaan. Zodra je kinderen groter worden – en dus meer durven – kun je uitbreiden met onder andere een touwladder, klimstenen, schommels en een klauterrek. Maar ook gymnastiekringen, monkey bars en een wiebelbrug behoren tot de mogelijkheden. En laten we eerlijk zijn: als volwassene wil je misschien ook eens met je tenen door de zandbak woelen en je klimkunsten uitproberen op het klimrek. Wij zeggen: doen! 

DELEN