Natuurlijk zie je je kat of hond graag. Lekker gezellig je huisdieren bij je in de slaapkamer laten slapen, lijkt rustgevend. Maar is het allemaal wel zo gezond? De verhalen spreken zich tegen. De wetenschap is weer de pretbederver, want die zegt resoluut ‘neen’. Spits je oren alvast goed (inderdaad, dat zijn die dingen waarachter je je net krabde…).

Ongezond

De reden is eenvoudig: (huis)dieren dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek, bacteriën met zich mee. Die kunnen je flink ziek maken. Q-koorts en Vogelgriep zijn de meest beruchte voorbeelden. Deze groep ziektes luisteren naar de groepsnaam ‘zoönosen’, waaronder vooral  toxoplasmose het bekendst is. Dit is een parasiet die in de ontlasting van katten zit en de ergste vijand van ongeboren kinderen is. De hond draagt ook van alles met zich mee. Bovendien ruikt die vaak erg onfris en dus je bed ook. Niet erg aantrekkelijk te noemen.

Lekker gezellig je huisdieren bij je in de slaapkamer laten slapen, lijkt rustgevend. Maar is het allemaal wel zo gezond? - Flashmagazine

Tong

Huisdieren dragen ziekmakende bacteriën in hun bek. Dat de hondentong schoon zou zijn, is dan ook een hardnekkig fabeltje. Haast iedere hondenbeet levert een infectie op. Dat zegt toch genoeg? Immers, honden en katten wassen zich met hun tong en die komt op plaatsen waarover je beter eens goed nadenkt wanneer je je lief viervoetertje nog eens knuffelt. De wetenschap vermoedt dan ook met recht en rede dat in ieder geval een deel van alle voedselvergiftigingen bij mensen niet zozeer door voedsel wordt veroorzaakt, maar wel degelijk door besmetting via huisdieren.

Rauw vlees

Naast alle potentiële ziekteverwekkers die je huisdier van buiten mee naar binnen neemt – denk aan ontlastingsbacteriën in de vacht of parasieteneitjes tussen de kussentjes van de poten – is er nog een risico: rauw vlees. Uit onderzoek blijkt dat je je huisdier best geen rauw vlees geeft, net omdat dat een bron van bacteriën is. Salmonella en colibacteriën houden er feestjes. De hond of kat hoeft daar zelf niet eens ziek van te worden, maar kan wel een ziekmakende bacterie doorgeven aan de mens. Een likje in je gezicht? Hondje op bed? Kat aan je voeten? Denk twee keer na. Een goede bench of vaste plaats in huis, inclusief dito mand, blijft de beste oplossing. Niet in je slaapkamer, welteverstaan. 

Lekker gezellig je huisdieren bij je in de slaapkamer laten slapen, lijkt rustgevend. Maar is het allemaal wel zo gezond? - Flashmagazine

Huisdieren in de slaapkamer zijn dus niet zo’n goed idee. Maar je kan je hond zeker op andere manieren verwennen. Wij vertellen je hoe je trouwe viervoeter niks tekort komt!