Niets evolueert zo snel als een keuken. Niet verwonderlijk, het is haast een hoogtechnologisch gegeven geworden, waar we een groot deel van onze tijd in doorbrengen. In de keuken wordt lekker gekookt, veel gegeten, en gezellig gebabbeld. Het hart van het huis. Keukenprinsen en -prinsessen voelen er zich thuis. Belangrijke beslissingen worden in gezinsverband gemaakt, jawel, aan de keukentafel. Tijd om onze voetjes eens onder de keukentrends te zetten. Schuif je aan? 

Interne keuken: wat zijn de keukentrends? - Flashmagazine

Wonen, koken, leven

De keuken is de ‘buik van je huis’. Centraal, neutraal, en een ontmoetingsplaats voor het gezin. Je spendeert er veel tijd. En daar spelen de trends op in. Veel monochrome materialen en naadloze afwerkingsniveaus maken het verblijf er aangenaam. Nieuwkomer is gebeitst hout met duidelijk zichtbare nerven. Gelakt staal en gepatineerde brons- en zilvermetallics hebben hun weg teruggevonden. Beton, marmer, terrazzo en natuursteen vind je zowat overal terug in de keukenplannen van de toekomst. Toch is er een belangrijke onderstroom merkbaar: de landelijke stijl. Wellicht nooit weggeweest, maar nu weer helemaal op de kaart. Warme materialen zorgen ervoor dat je haast kan wonen in je keuken. Een functionele plek die bruist van gezelligheid en energie. In alle rust en schoonheid.

Interne keuken: wat zijn de keukentrends? - Flashmagazine

Kleine woonst, grote keuken

Dit verraadt hoe belangrijk een keuken is. Men is zelfs bereid andere kamers qua formaat ondergeschikt te maken aan de omvang van de keuken. Net omdat ze zo een draaischijf is. De eetkamer is gefusioneerd met het kookvertrek. We treffen in sommige settings zelfs een heuse zithoek aan, mét open haard. Dus de woonkamer voelt de bui al hangen: we zitten vaak en graag in onze keuken. Er wordt geleefd. De schrik voor een krasje is er ook wat uit. Het is een volwaardige leefruimte. Om te gebruiken.  

Interne keuken: wat zijn de keukentrends? - Flashmagazine

Smart cuisine

De toestellen maken de keuken. Klopt voor een stuk wel. Je vindt er nog wel klassieke apparaten, maar ze worden steeds slimmer. Meer en meer toestellen zijn verbonden met het internet en uitgerust met sensoren. Die communiceren op hun beurt met je telefoon en met andere toestellen. De broodrooster maakt plaats voor de groentesapcentrifuge, terwijl de blender zich ook graag laat zien op je keukenblad. Niet verwonderlijk, we willen gezonder koken, en dan staan deze toestellen helemaal op hun plaats. Zelfgebakken brood? Snij je met een snijmachine, zoals vroeger.

Interne keuken: wat zijn de keukentrends? - Flashmagazine

Eco 

De laatste van de keukentrends is een oog voor het milieu. Het leeuwendeel van de energiefactuur neemt de kookplaats immers voor haar rekening. High tech apparaten springen slim om met stroom. Maar ook de manier hoe we eten bereiden en bewaren, verandert. Daarom dat we voedsel graag natuurlijk opslaan. Terwijl dat vroeger in de kelder was, vind je wortels en aardappelen in speciale kasten die zijn uitgerust met een degelijke vochthuishouding en ademende materialen. Zelfs de nieuwste trend, fermenteren, kan in een specifieke kast. Deze ideeën en invloeden zijn overgewaaid uit professionele keukens. 

Eco keuken - Flashmagazine

Naast deze keukentrends gingen we ook eens een kijkje nemen in de badkamer. Benieuwd wat daar helemaal hip is?