Voor Brecht (30) uit Aarschot begon het allemaal met een liefde voor dier, natuur en een grote fascinatie voor vuur. Uiteindelijk richtte hij FOЯREST op, waarbij hij klein én groot meeneemt op avontuur in het bos. Bovendien runt hij nu ook de Outdoorschool. Dat maakt hem dan ook de uitgelezen persoon om ons wegwijs te maken doorheen Moeder Aarde en te vertellen hoe je moet overleven in de natuur.

INTERVIEW: Brecht verklapt hoe je moet overleven in de natuur - Flashmagazine

Is leven in de natuur ontspannend?

Allesbehalve! Als we bijvoorbeeld een ree in het bos zien, vergeten we dat die ree elke dag keihard moet vechten voor zowat alles. Voor eten, drinken, bescherming… Als wij als mens dus in de natuur zouden moeten gaan leven, zou dat een hele zware opgave zijn. Zelf heb ik de test gedaan met enkele andere expeditieleden waarbij we 10 dagen in de vrije natuur van Zweden hebben geleefd. De 10 zwaarste dagen van mijn leven! Desalniettemin is de natuur BE-leven wel heel ontspannend én gezond.

Wat steek je in je rugzak als je vertrekt op ontdekking in de natuur?

Er zijn enkele spullen die standaard in elk van mijn rugzakken zitten om te overleven in de natuur zoals een mes, drinkfles (bij voorkeur eentje die boven het vuur kan), stukje touw en een dikke trui. Zo weet ik dat ik altijd een poosje verder kan, moest het nodig zijn. Zonder mes ga ik zelfs nooit op pad. Een goedkoop exemplaar is trouwens al voldoende. Het belangrijkste is wat je ermee kan!

INTERVIEW: Brecht verklapt hoe je het bos moet trotseren - Flashmagazine

Wat is je grootste tip als je verdwaalt?

Blijf eerst en vooral rustig! Waarschijnlijk ben je niet zo verdwaald als je denkt. De meeste bossen in België zijn namelijk niet enorm groot. Als je een uur of twee stevig doorstapt, is het heel waarschijnlijk dat je al bewegwijzering, straten of zelfs een huis tegenkomt. Zit je toch in een groot gebied en ben je echt helemaal de weg kwijt? Twijfel dan nooit om de hulpdiensten te bellen! Verwittig ook altijd iemand op voorhand, zodat ze weten waar zoeken als je te laat thuiskomt.

Hoe optimaliseer je je rantsoen?

Wees spaarzaam, maar schat hierbij je eigen situatie in. Blijf daarbij zeker water drinken! Zo zijn er verhalen van mensen die uitgedroogd zijn teruggevonden met nog een veldfles water bij. Dat wil je dus niet!

INTERVIEW: Brecht verklapt hoe je het bos moet trotseren - Flashmagazine

Wat als er geen drinkbaar water is?

Weet dat je drie dagen zonder water kan als je moet overleven in de natuur. Als je dus niet de kennis hebt om zuiver drinkwater te vinden, drink dan niet. Onzuiver water kan namelijk nare gevolgen met zich meebrengen zoals misselijkheid, braken, diarree of zelfs ernstige ziektes met slechte afloop. Daarom moet je water zeker altijd koken en liefst eerst nog filteren door een geïmproviseerde filter of eentje die je op voorhand koopt.

Hoe blijf je “proper” en warm?

Warm blijven, is het belangrijkste. We kunnen namelijk slechts drie uur zonder bescherming. Als de temperatuur zakt, of je bent helemaal natgeregend, ben je in een mum van tijd onderkoeld. Dan wordt het echt gevaarlijk! Heb je extra kleren mee? Trek ze dan aan om je warm te houden. Is dat niet genoeg? Steek je kledingstukken dan vol met droog nestmateriaal, net zoals de eekhoorns allemaal pluizige materialen verzamelen voor de binnenkant van hun nest om zich warm te houden. Hetzelfde materiaal kan je ook in de binnenkant van een zelfgebouwde hut gebruiken. Zo maak je een primitief mensennest. Natuurlijk blijf je dan niet echt proper, maar dat is een luxeprobleem. Mensen zijn de laatste tijd te snel bang van vuile handen en een vieze snoet. En dat zweetgeurtje mag in het bos ook nog wel! Natuurlijk is het wel belangrijk om je aan de basishygiëne te houden, om ziektes te vermijden.

MAAK KANS OP: 3-daagse workshop in de natuur t.w.v. € 278! - Flashmagazine

Hoe kan je dieren spotten?

Door veel buiten te zijn! Een wild zwijn loopt niet zomaar je badkamer binnen natuurlijk. Je kansen vergroten doe je door er heel vroeg op uit te trekken tijdens de eerste zonnestralen of bij de laatste avondzon. Daarbij moet je moet ook nog weten waar kijken. Zoek naar sporen op de grond of uitwerpselen als aanwijzingen. Dan begint het wachtspelletje… Blijf zo stil mogelijk zitten en wacht. Wie weet vliegt er wel een roofvogel over je hoofd voorbij of zie je een ree voorzichtig langs de bosrand lopen.

Wat als je een wolf ziet?

Dan mag je jezelf gelukkig prijzen! Er zijn maar weinigen die kunnen vertellen dat ze een wolf hebben gezien. De kans is ook ontzettend klein. Ze zijn uitermate schuw en veel alerter dan jij of ik. Daarbij hebben ze uitstekend gehoor en ook hun neus laat hun niet in de steek. Ze laten zich dan ook niet snel om de tuin leiden. Angst voor een aanval moet je ook niet hebben. Wolven linken mensen met gevaar en zullen zich maar al te snel zelf uit de voeten maken!

MAAK KANS OP: 3-daagse workshop in de natuur t.w.v. € 278! - Flashmagazine

Wil jij Brecht graag eens in actie zien en zelf ervaren hoe het voelt om te overleven in de natuur? Doe dan snel mee met onze wedstrijd waar je een 3-daagse workshop in de natuur kan winnen!