In grote overheidsgebouwen en kantoren worden ze al meer dan 10 jaar geïnstalleerd, maar ook in je eigen woning kan je gaan voor klimaatplafonds. Want zowel bij nieuwbouw als bij een renovatieproject kunnen ze een oplossing bieden. Climatrix uit Dilsen-Stokkem wil particulieren er dan ook warm voor maken. Daarom vertelt zaakvoerder Kim Vaessen je er alles over.

INTERVIEW: zijn klimaatplafonds de toekomst? - Flashmagazine

Wat zijn klimaatplafonds?

Iedereen is bekend met vloerverwarming: buisjes die in de chape geplaatst worden en waardoor warm water gestuurd wordt. Die warmte wordt dan afgegeven aan de chape en vloer, en begint nadien ook de ruimte op te warmen. Klimaatplafonds werken eigenlijk via hetzelfde principe, maar met een stralingswarmte zoals de zon. Daarnaast kan er zowel koud als warm water door de buizen gestuurd worden, voor afkoeling of verwarming. Dat water wordt aangemaakt via een warmtepomp. De buisjes worden bovendien verwerkt in het plafond, in tegenstelling tot de vloer. Als afwerking kan je met pleister de buisjes bedekken, waardoor je er niks meer van ziet, of je plaatst er een vals plafond over met een afwerking van gipskarton.

INTERVIEW: zijn klimaatplafonds de toekomst? - Flashmagazine

Zijn ze de toekomst?

Heel zeker! De woningen worden namelijk zo goed geïsoleerd dat verwarmen een koud kunstje wordt. Hierdoor moet je op zoek gaan naar een reactief systeem: iets dat heel snel opwarmt en ook voor verkoeling kan zorgen. Bovendien kan je op lage temperatuur erg energievriendelijk je woning opwarmen en/of afkoelen, zonder dat je verschillende systemen moet aanschaffen. Met de stijgende energienormen en onzekere energieprijzen is het toch wel belangrijk om deze kosten in bedwang te houden.

INTERVIEW: zijn klimaatplafonds de toekomst? - Flashmagazine

De grote voordelen

  • Binnen 15 min. temperatuurverschil
  • Opwarmen en afkoelen via hetzelfde systeem
  • Onzichtbaar
  • Je hebt geen lawaaihinder
  • Geen tochtverplaatsing en geen stof
  • Geen onderhoud op het systeem nodig

Benieuwd hoe je naast zo’n klimaatplafonds ook je interieur gezellig kan aankleden? Liesl geeft haar geheimen prijs!