Goede verlichting bevordert de productiviteit en is ook belangrijk voor het humeur. Dat is zowel een feit in een kantooromgeving als in het kleine kamertje waar een student alle leerstof probeert te verwerken. Naast algemene en sfeerverlichting mag zeker ook de taakverlichting niet uit het oog verloren worden. Daarvoor kan je best overgaan tot de aankoop van een bureaulamp. 

Op locaties waar specifieke taken uitgevoerd worden, moet er aangepaste verlichting zijn. Het bureaublad is zo’n zone. Bureaulampen zorgen ervoor dat het op een werkplek helderder, veiliger en aangenamer wordt om taken uit te voeren. Ze moeten in de eerste plaats functioneel zijn; het bureaublad verlichten. Toch is het geen slecht idee om ook wat aandacht te besteden aan de esthetiek. 

De ogen zoveel mogelijk sparen

Een bureaulamp zorgt voor meer dan alleen de verlichting van een tafel of toetsenbord. Een goede bureaulamp ontlast de ogen en bevordert de concentratie. Ze moet daarom flexibel zijn, zodat je het licht perfect kan richten op je werkruimte, precies daar waar jij het nodig hebt. Ga dus zeker de volgende dingen na:

  • Heeft de lamp een wendbare stang?
  • Is ze voorzien van een kantelbaar kopje?
  • Is de lamp op de een of andere manier in de hoogte verstelbaar?

Je hebt voldoende ruimte nodig om ordelijk te kunnen werken. Dus neemt je lamp best niet te veel plaats in. Heb je een relatief kleine desk? Kies dan voor een fijn toestel met een beperkte basis, of eventueel zelfs met een klem. Een kleine bureaulamp is gewoonlijk ook minder zwaar en laat zich dus sneller en eenvoudiger verplaatsen. Kan je makkelijk aan de schakelaar? Als de schakelaar zich ver op het snoer bevindt, kan je er misschien niet bij. Dan kies je beter voor een toestel met een dimmer in de basis of een schakelaar pal bovenop het kopje. Indien je veel tijd doorbrengt aan je desk, kies je best voor een energievriendelijk toestel. Led-verlichting is in dat geval zeer geschikt. Led-toestellen creëren immers een helder, functioneel en energiezuinig licht. Tegenwoordig kan je kiezen voor een warme, witte tint die je ogen ondersteunt bij activiteiten zoals studeren, werken of lezen. Omdat je niet altijd evenveel licht aankan, is het een goed idee om te opteren voor een exemplaar met dimmer. 

Veilig, mooi en correct geplaatst

Het is erg belangrijk dat je toestel niet oververhit raakt, of andere objecten in de buurt niet vernielt door de warmte die de lamp vrijgeeft. Ook hier kan led-verlichting een goede keuze zijn. Led-lampen worden relatief gezien immers niet erg warm. Je hebt dus veel minder kans om bv. een computerscherm, dat naast je bureaulamp staat, te beschadigen. Voor kinderen koop je bij voorkeur speciale kinderarmaturen waarvoor niet-giftige verf is gebruikt en waarin de lichtbron op een veilige manier is verwerkt. Natuurlijk moet je toestel ook gewoon mooi zijn en in je interieur passen. Maak je geen zorgen: er is voor elk wat wils. Van strak, industrieel, minimalistisch en eigentijds design tot klassiek of kleurrijk.

Wie durft kiest voor een exemplaar dat als een echt blikvanger fungeert. Een bureaulamp met een grote en lange armatuur zet je op de grond naast een bureau, een bureaulamp met een kleine voet plaats je op een bureau. Bevinden er zich kasten boven een bureau, dan kan men opteren om de bureaulamp hieraan te bevestigen.

Plaats de lamp aan de kant die tegengesteld is aan jouw schrijfhand, om schaduwen bij het schrijven of lezen te beperken. Zorg dat het computerscherm niet direct in het bureaulicht staat. Zo voorkom je dat de reflectie van het computerscherm in jouw ogen terechtkomt. Gebruik dit gericht licht gecombineerd met algemene verlichting wanneer je leest en schrijft. Dit helpt overbelasting van de ogen te voorkomen.


Zorg voor wat plantjes op je bureau. Ze bevorderen het zuurstofgehalte in de kamer. De trend dit jaar? Cactusjes en vetplanten. Je ontdekt er hier alles over.