We zien het steeds vaker; ergens langs de weg of bij iemand in de achtertuin staat een groepje alpaca’s. Ze worden dan ook steeds populairder! Gelukkig zijn ze gemakkelijk te houden, maar er zijn natuurlijk wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden.

Kuddedieren

Alpaca’s zijn echte kuddedieren en kunnen niet alleen gehouden worden. Ook een geit, schaap of pony voldoet niet als soortgenootje. Je mag dus nooit een alpaca alleen zetten! Deze dieren kunnen zelfs een afwijkend gedrag gaan vertonen en ooit wegkwijnen van verdriet.

Huisvesting

Drie hoog op een flatje kun je natuurlijk geen alpaca’s houden. Het zijn echte graasdieren en hebben een grote weide nodig; voor de eerst twee alpaca’s tellen we altijd 1000-2000 meter en voor elke volgende een 500 meter extra. Voor de omheining is 1,25 tot 1,50 hoog genoeg. Alpaca’s voelen door hun dichte vacht geen stroom, dus stroomdraad is geen optie. Een alpaca zal gelukkig de omheining met rust laten, maar het is een erg nieuwsgierig dier. Is er ergens een plaats in de omheining waar ze eruit kunnen, of staat er ergens een poort op een kiertje gaat de alpaca graag op avontuur! 

Bomen in de weide worden erg geapprecieerd door de dieren. Op een hete zomerdag zoeken ze graag de schaduw op. Ze hebben natuurlijk ook een schuilhut nodig waar ze zelf in zullen gaan liggen als het weer hun niet aanstaat. Maar regen, wind en sneeuw zijn voor de alpaca meestal geen reden om binnen te gaan liggen! Ze komen uit een bar klimaat, met temperaturen van min dertig tot plus dertig, en houden daarom wel van de kou. Op een hete dag zullen ze eerder gebruik maken van de stal dan op een koude dag.

 

Alpaca's

Water

Natuurlijk heeft een alpaca elke dag vers water nodig. Echter niet alleen om te drinken. Op een warme zomerdag gebruiken ze het water graag om af te koelen. Als wij in de zomer op de alpacaweide water gaan geven gebruiken we de tuinslang ook als sproeier voor de dieren! Hier genieten de dieren met volle teugen van!

Jaarlijkse scheerbeurt en doktersbezoeken

Elk jaar worden de alpaca’s geschoren. Sommige dieren geven wel 5 kilo wol per jaar! Er zijn scheerders die aan huis de dieren komen scheren. Meestal duurt dit zo’n 20 minuten per dier. De scheerder zorgt ook voor het knippen van de teennagels, maar deze pedicure moet een drie tot vier keer per jaar gebeuren. Ook de veearts dient een keer of twee per jaar langs te komen voor de controles. 

Gescheiden geslachten

Bij alpaca’s is het belangrijk dat de dames en de heren gescheiden gehouden worden. De hengsten maken anders continue avances naar de merries en kunnen zelfs agressief gedrag gaan vertonen waardoor ze erg lastig te houden worden. Daarom houden we altijd de hengsten en merries van elkaar gescheiden. De meeste alpacahouders hebben zelfs helemaal geen hengsten, die mannen zijn alleen maar lastig. Het merendeel van de hobbyhouders heeft enkele gecastreerde hengsten (ruinen) staan. Deze zijn het makkelijkst te houden en heel makkelijk in de omgang!

Alpaca's

Fokken

Om te fokken hebben we natuurlijk dames nodig, maar niet per definitie hengsten. De kleine fokkers hebben meestal zelf geen hengst en laten een hengst langskomen. Na 11,5 maand draagtijd komt er een kleintje ter wereld. Dit kan het hele jaar door, maar door goed te plannen hebben wij onze kleintjes altijd in juni en juli. Een zeer mooie en spannende tijd voor ons op de boerderij!

Liefs,

Hanneke & John