Door je grenzen duidelijk aan te geven kun je afrekenen met gedrag dat je naar beneden trekt. Met manipulatie en bemoeienis. Je pakt je leven terug en wordt niet langer geleefd. Heel belangrijk. Want dat geeft je de ruimte om je hart te volgen en je leven vorm te geven op een manier die jou het meest gelukkig maakt.
Door je grenzen aan te geven leer je anderen hoe ze met jou om moeten gaan. Het is veel interessanter om met mensen om te gaan die weten wat ze wel en niet willen, en die niet over zich heen laten lopen.
Het punt is: jouw geluk is jouw verantwoordelijkheid. En mensen kunnen je gedachten niet lezen. Als je anderen niet laat weten dat ze over je grenzen gaan, dan zullen ze zich ook niet aanpassen.
Als ze het wel weten, dan geef je ze in ieder geval een kans te veranderen. En waarschijnlijk zullen ze hun gedrag met liefde aanpassen.
Is je grenzen aangeven egoïstisch? Helemaal niet! - Flashmagazine

De mensen die over jou heen lopen doen dat omdat:

Zij dominante trekjes hebben;
Jij een gewillig slachtoffer bent.
Deze mensen lopen wel over jou heen, maar ze lopen niet over alle andere mensen in hun leven heen. En dat komt omdat die andere mensen niet over zich heen laten lopen. Hoe jij je gedraagt bepaalt hoe anderen zich gedragen tegenover jou. In die zin kun je de mensen in je omgeving beschouwen als een spiegel van jouw innerlijke wereld. Hoe lager jij over jezelf denkt, des te slechter mensen je behandelen.
Je grenzen aangeven maakt je een interessanter, authentieker en respectabeler persoon.
Is je grenzen aangeven egoïstisch? Helemaal niet! - Flashmagazine

Ook al voelt het soms tegenstrijdig.

Door je grenzen te bewaken maak je het leven leuker en duidelijker voor jezelf én voor de mensen om je heen. Grenzen die goed worden bewaakt worden niet zomaar overgestoken. Als jij beter wordt in het aangeven en bewaren van jouw grenzen, dan wordt je omgeving beter in respectvol met jou omgaan.
Hoe slechter je over jezelf denkt, des te slechter de mensen in je omgeving je zullen behandelen. Het is belangrijk dat je beseft dat jij goed genoeg bent. Dat je niet hoeft te veranderen, dat je niets hoeft te doen om liefde te verdienen.
Is je grenzen aangeven egoïstisch? Helemaal niet! - Flashmagazine

Tip: Als je duidelijk laat blijken wat je wel en niet leuk vindt, dan kunnen anderen erop aansturen zodat je het vaker naar je zin hebt.
Angela Bitonti