Over tatoeages en hun verzorging is al veel inkt gevloeid. Toegegeven, ze zijn de laatste jaren een gemeen goed geworden. Heel veel mensen uiten hun persoonlijkheid via een tekening, tekst, symbool… op hun lichaam. Maar hoe verzorg je ze het best nadat je ze hebt gezet? Immers, een tatoeage kan je best vergelijken met een schaafwonde. Slechte verzorging en onhygiënische behandeling kunnen littekenweefsel veroorzaken. Bovendien kunnen wondinfecties tot een minder mooie tatoeage leiden. Reken dan ook op 2 tot 6 weken voordat je tatoeage volledig genezen is. We verzamelden enkele tips om tatoeages te verzorgen op de juiste manier.

Je tatoeages verzorgen doe je zo! - Flashmagazine

Erkende tatoeëerder 

Misschien geen verzorgingstip, maar de beste raad die we je kunnen geven eens je kiest voor een tattoo. Ook dat proces neemt tijd, het is namelijk iets dat niet onbezonnen mag gebeuren. Ga niet over één nacht inkt… eh… ijs. Kies daarom altijd voor een door de FOD gecontroleerde tattooshop. Vraag desnoods naar het getuigschrift. Laat je nooit tatoeëren op een markt, een evenement… Wellicht een slecht idee. 

Richtlijnen

De tatoeëerder geeft je verzorgingsrichtlijnen mee. Volg ze. Hij of zij weet dan ook als geen ander hoe je je tatoeages moet verzorgen.

Je tatoeages verzorgen doe je zo! - Flashmagazine

Bandage

Als je tatoeage is afgedekt met folie of een compres, mag je dit pas verwijderen na 4 uur. Verband mag tot 6 dagen blijven zitten. Spray slijt er vanzelf af. Eens de tatoeage aan de buitenlucht gewoon is, niet meer afdekken. Ze heeft zuurstof nodig.

Trefwoord ‘schoon’

De wonde schoonhouden is primordiaal. Raak ze daarom niet aan met je handen, laat staan vuile handen. Pluizige of strakke kleding vermijd je ook best en hou huisdieren op een afstand. Maak je tatoeage 3 tot 4 keer per dag goed schoon met lauw water en een milde, niet-geparfumeerde zeep. Je huid scheren is uit den boze zolang je tatoeage niet volledig genezen is.

Je tatoeages verzorgen doe je zo! - Flashmagazine

Smeer ‘m

Een dun laagje antibacteriële zalf does the trick. Gebruik geen eigen zalfjes, crèmes, ontsmettingsmiddelen, cosmetica en dergelijke. En zeker geen producten op basis van vaseline. Na enkele dagen stap je over op een vochtinbrengende crème of lotion.

Verboden te krabben

We snappen het, het is verleidelijk. Het jeukt soms, en dan wil je de korstjes eraf pulken. Weet dan wel dat je de tatoeage kan beschadigen, omdat je inkt meetrekt. 

Je tatoeages verzorgen doe je zo! - Flashmagazine

Zwembad of sauna? Vergeet het maar!

Sauna’s, stoombaden, zwembaden, bubbelbaden… zijn ronduit slecht voor je tatoeage. Vermijd ze minimaal 3 tot 6 weken tot de wond volledig genezen is. Douchen mag wel. Je directe omgeving zal je dankbaar zijn… Zet sporten ook even on hold. Net omdat de huid dan veel beweegt, duurt de genezing veel langer en kan de wonde of huid geïrriteerd raken.

Geen zon of zonnebank

Getatoeëerde huid is erg gevoelig voor zonlicht. Bovendien kunnen de kleurstoffen onder invloed van zonlicht schadelijke stoffen afscheiden. Vermijd de eerste weken dus zon en zonnebank. Dek desnoods de huid af. Een zonnecrème met hoge beschermingsfactor biedt uitkomst, maar geen zon is beter.

Je tatoeages verzorgen doe je zo! - Flashmagazine

No tattoo zones

Op plaatsen waar plastische chirurgie is aangebracht. Littekens. Gelaserde tatoeages. Op aandoeningen zoals hemofilie, allergie, diabetes, een hart- of vaataandoening, een chronische huidziekte, een verminderd immuunsysteem of herhaalde infecties… Raadpleeg alleszins je huisarts voor je een tatoeage laat zetten.

Hou het altijd veilig en ga nooit overhaast te werk. Zo heb je lang plezier van je lichaamswerk. 

Naast het feit dat je jouw tatoeages moet verzorgen, is het belangrijk dat je dat ook met je gezicht doet. Ben jij op de hoogte van deze nieuwe beautytrend voor gezichtsverzorging?