Wie kunst ziet, droomt weg, wordt geïnspireerd, is creatief. Bewust, maar evengoed onbewust. Ruik je de Provence als je naar de zonnebloemen van Van Gogh kijkt? Of voel je een avondbries door je haren strijken als je Nighthawks van Hopper aanschouwt? 

We hebben allemaal kunst nodig. Omdat het ons leven mooier maakt, het ons doet nadenken, het onze geesten voedt. Maar wie aan kunst denkt, denkt onwillekeurig ook aan geld. Toegegeven, de bedragen die we bij kunstveilingen doorgaans horen vallen, zijn niet zelden astronomisch. Kunst kopen of verzamelen lijkt een hobby voor de happy few. Maar gelukkig is er een alternatief: kunst huren. Voor een schamele 12 euro per maand, haal jij de meest spitante werken in huis. Koopje, toch?

Snuister door de collectie

Kunst in Huis stelt zichzelf voor als ‘een bibliotheek met kunstwerken’. De vergelijking is treffend, want ook zij houden vast aan democratische prijzen en bovendien beschikken ze over een heuse collectie waarin je naar hartenlust kan snuisteren.

Kunst in Huis biedt verschillende formules aan, waardoor je heel flexibel kan wisselen van werk. Heb je iets gekozen wat je minder bevalt? Dan ruil je makkelijk voor een ander exemplaar. Een kunstwerk mag je maximum één jaar houden. Bevalt het je zo erg dat je het niet meer kan missen, dag kun je het kopen. Leuk extraatje: wil er iemand een werk kopen dat jij huurt, dan behoud jij het voorkooprecht. Faire deal, lijkt ons.

Ben je overtuigd? Registreren kan makkelijk. Online via de website of offline in een van de filialen van Kunst in Huis in Antwerpen, Gent, Brussel en Leuven. Ook kiezen kan zowel ter plaatse als van achter je computer. Kleinere werken kunnen vervolgens opgehaald worden in een filiaal naar keuze, maar er is ook een leveringsdienst die de werken veilig bij jou aflevert.

Woonkamer opfleuren? 

De kunstverzameling van Kunst in Huis is opgedeeld in twee collecties: eentje voor particulieren die werken tot 10.000 euro kunnen huren en één voor bedrijven. Kunst huren kan dus zowel om je woonkamer op te fleuren als om de werknemers van je bedrijf een aangename werkomgeving te bezorgen.

Ook voor bedrijven zijn er verschillende formules die ervoor zorgen dat jouw tijdelijke kunstcollectie perfect is afgestemd op maat van jouw onderneming. En wist je dat kunst huren voor 100 procent fiscaal aftrekbaar is? Waar wacht je dus nog op om wat cultuur in je kantoorruimtes te brengen?

www.kunstinhuis.be 

Tekst: ZINNIG

Foto’s: Unsplash

 

DELEN