De omschakeling van de gloeilamp naar de spaarlamp is al een tijdje geschiedenis. Ondertussen is de switch naar LED-verlichting al een paar jaar volop bezig. Wij werpen alvast licht op de zaak.

Slim en zuinig

LED, voluit ‘Light-Emitting Diode’, bestaat al heel erg lang. Het wordt sinds jaar en dag gebruikt in tal van digitale toepassingen. In de jaren ’70 en ’80 zag je al uurwerken met LED-schermpjes opduiken. De techniek is zeer vernuftig. LED’s zijn kleine lichtbronnen die door beweging van elektronen via een halfgeleidermateriaal verlicht raken. Kort samengevat: heel veel licht tegenover zeer weinig verbruik. Vaak maar een tiende van hetgeen je zou moeten ophoesten bij een klassieke lamp. Een zegen voor je portemonnee én het milieu. 

LED-verlichting: mooi, duurzaam en milieuvriendelijk - Flashmagazine

Alleen maar voordelen

Het grote voordeel van LED is, dat je er alle kanten mee uitkan. Strips, buizen, platen, verstralers… haast alle klassieke vormen zijn inmiddels te verkrijgen als LED-verlichting. De opbrengst, uitgedrukt in ‘Lumen’, is de laatste jaren zo performant geworden, dat het de klassieke verlichting evenaart en zelfs overstijgt. Het licht is veel aangenamer dan de eerste generatie LED-lampen, die toch eerder een koud, wit-grijs licht produceerden. Tegenwoordig zijn warme tinten heel erg natuurgetrouw en geven ze je interieur veel subtiliteit. Vooral inbouw is mooi gebaat met LED. En alles is dimbaar.

LED-verlichting: mooi, duurzaam en milieuvriendelijk - Flashmagazine

Lange levensduur

Bij de aanschaf ga je zien dat een LED-lamp vaak iets duurder is dan een klassieke lamp, als je ze überhaupt nog kan vinden. Maar de levensduur is vele malen langer. Bovendien blijft LED een constante kwaliteit aan licht produceren, dat heb je bijvoorbeeld bij een klassieke TL-lamp niet. Irritant geflikker, vergeling en verlies van lichtintensiteit treedt al vlug op. LED TL heeft daar geen last van. En na korte tijd heb je je aankoop terugverdiend. Kwaliteit, ecologisch én economisch. 

LED-verlichting: mooi, duurzaam en milieuvriendelijk - Flashmagazine

Wist je trouwens dat een bureaulamp je humeur kan beïnvloeden? We vertellen je er alles over!