De rente om te lenen voor een woning staat historisch laag. Het ideale moment dus om die stap te wagen en te investeren in vastgoed. Toch zijn er nog andere dingen die je best even in rekening brengt…

Meer dan je denkt

Er wordt gezegd dat de bank je meestal niet meer dan 80% van het aankoopbedrag zal lenen. In praktijk kan dit wel eens afwijken. Toch moet je ook wel wat eigen inbreng achter de hand hebben. Hou hierbij ook rekening met extra kosten zoals belastingen, de schuldsaldoverzekering en het tarief van de notaris die je bovenop het aankoopbedrag zal moeten betalen.

Lenen voor een woning: alles wat je moet weten! - Flashmagazine

Budget bepalen

Hoeveel je dan best leent? Zorg zeker dat je uit de kosten komt, maar werk jezelf ook niet in de nesten. Kies een woning die binnen je budget valt, inclusief die extra kosten. Als je aan het einde van de maand zo’n derde van je nettoloon afbetaalt, zit je meestal wel goed.

Lenen voor een woning: alles wat je moet weten! - Flashmagazine

Vergelijken mag

Vaak bieden banken een online simulator aan om je rentevoet alvast te berekenen, maar langsgaan is zeker zo’n goed idee. En doe dat bij verschillende banken, ook die waar je geen klant bent. Als je 20 à 30 jaar moet afbetalen, zorg je maar beter voor het beste tarief!

Lenen voor een woning: alles wat je moet weten! - Flashmagazine

Als je klaar bent om te lenen voor een woning, is het natuurlijk nog de kunst om er eentje te vinden. Met ons stappenplan is dat heel simpel!