Af en toe een leugentje om bestwil, daar is niks mis mee. Maar als het op je toekomstige job aankomt, ben je toch best eerlijk en laat je leugens tijdens je sollicitatie maar achterwege. Deze dingen doe je dan ook beter niet…

Overdrijven

Natuurlijk mag je jouw talenten in de kijker zetten, maar zeggen dat je vloeiend tweetalig bent als je al jaren geen Frans meer gesproken hebt bijvoorbeeld, doe je beter niet. Ook als ze vragen naar je loonverwachtingen mag je best rechtuit zijn, maar voeg geen euro’s toe aan je huidige loon. Daar komen ze toch wel achter als je in een verder stadium je loonbrief moet laten zien.

Leugens tijdens sollicitatie die je beter vermijdt... - Flashmagazine

Dingen achterhouden

Ben je een keer ontslagen? Wees ook daar eerlijk over. Als ze het achteraf gaan checken, komt het snel uit. Denk wel op voorhand na over hoe je het een positieve draai kan geven. Heb je er bijvoorbeeld uit geleerd dat bepaalde taken toch niet zo jouw ding zijn, vertel dit dan! Haal dan ook zeker nooit je vorige werkgever door het slijk en blijf positief. Hetzelfde geldt voor een ‘zwart gat’ in je cv. Had je moeite om werk te vinden? Heb je enkele jaren voor de kinderen gezorgd? Neem ook hier een optimistisch standpunt in, maar verdoezel het niet.

Leugens tijdens sollicitatie die je beter vermijdt... - Flashmagazine

Nu je weet dat je geen leugens tijdens je sollicitatie vertelt, geven we je ook graag nog wat tips hoe het dan wel moet!