Jezelf accepteren zoals je bent, dat is nodig om jezelf te ontwikkelen en vooruit te komen in het leven. Jij bent verantwoordelijk voor alles wat je denkt, alles wat je zegt en alles wat je doet. Je bent ook (deels) verantwoordelijk voor de gevolgen van jouw gedachten, woorden en acties. En daarbij komt dat jij zelf verantwoordelijk bent voor het zien van het verband tussen jouw handelen en de gevolgen ervan.

Wat houdt dat in? Dat jij verantwoordelijk bent voor je eigen geluk. Als jij compleet gelukkig wilt zijn, dan zul je dit dus zelf moeten verwezenlijken. Er zal namelijk niemand langskomen om je gelukkig te maken, hoe hard je ook hoopt.

Als jij je rot voelt en je vertelt dit aan niemand, dan zal ook niemand je bellen om te vragen hoe het met je gaat. Jij bepaalt een groot deel van je eigen leven, dus neem je verantwoordelijkheid en accepteer dat jij zelf de touwtjes in handen kunt nemen.

Lifecoach Angela Bitoniti: leer jezelf accepteren - Flashmagazine

Accepteer dat je het verleden niet kunt veranderen

Dingen die gebeurd zijn, kunnen niet meer veranderd worden. De tijd kun je niet terugdraaien. Wat is, dat is. Punt. Maak je dan ook niet druk over alles wat gebeurd is. Kijk vooruit, en accepteer je leven zoals het zich tot nu toe heeft gevormd. Besef dat je verleden bepaalt wie jij nu bent, waar jij nu bent en wat je nu doet. Je verleden, plezierig of niet, maakt je uniek. Het verleden staat vast. Je kunt je er druk over maken, maar het zal niets veranderen. 

Lifecoach Angela Bitoniti: leer jezelf accepteren - Flashmagazine

Accepteer de mening van andere mensen

Andere mensen vinden iets van jou, en dat is niet erg. Iedereen mag zijn eigen mening hebben en ergens zijn eigen oordeel op plakken. Bedenk dat andere mensen jou nooit volledig kennen. Zij kennen niet je hele verhaal, dus een oordeel van welke aard dan ook, is altijd ongegrond.

Dat wil niet zeggen dat het niet pijn kan doen. De kunst is echter om de positieve stem in je hoofd sterker te maken dan de negatieve stem van anderen. Laat je niet kleineren, laat niet over je heen lopen. Jij weet dat je geweldig bent.

Lifecoach Angela Bitoniti: leer jezelf accepteren - Flashmagazine

Je hoeft andere meningen niet te negeren, maar je kunt ze objectief beoordelen en zelf bepalen of je hier wel of niet iets mee gaat doen in jouw leven. Anderen hebben niet zonder meer gelijk, dus neem het ook niet altijd als waarheid aan. Zeker niet als het een negatieve impact heeft op je zelfbeeld.

Accepteren is loslaten. Jezelf accepteren is het loslaten van al je twijfels en onzekerheden, van alle oordelen over jezelf en stoppen jezelf naar beneden te halen. Laat het gaan en besef dat hier en nu alles goed is zoals het is. Jij bent goed zoals je bent. Je bent perfect zoals je bent. En zeg eens tegen jezelf: “Ik ben gelukkig met wie ik ben.”

Lifecoach Angela Bitoniti: leer jezelf accepteren - Flashmagazine

Angela Bitonti