Heb je ook last van uitstelgedrag? Heb je dan misschien enig idee van waar het komt? Graag geef ik je hier meer uitleg en advies over.

Soms zit je vast met je werk. Je moet iets doen, maar je krijgt het niet uit je handen. Je stelt uit en je voelt jezelf waardeloos. Als je denkt aan vervelende dingen, ervaar je al snel een vervelend gevoel. Als je denkt dat je niet goed genoeg bent, voel je je al snel waardeloos. En als je niet door hebt dat je dit soort gedachten hebt, dan ervaar je constant een vervelend gevoel, ook al kun je het niet verklaren.

Lifecoach Angela Bitonti: neem je uitstelgedrag onder handen - Flashmagazine

We denken dat we dingen moeten doen, en dat we losers zijn als we die dingen niet doen. Maar zo werkt het niet. Prik door je giftige gedachten heen, laat al dat ‘moetenʼ los, en volg een effectiever pad. Voor je het weet zijn al die ‘moetjesʼ afgevinkt, omdat ze ineens niet zo dwingend meer zijn. Ga gewoon iets anders doen als je vastzit. Dan ben je weer in de productieve flow voordat je het weet.

Gun jezelf wat luiheid

Als je jezelf niet langer dan een minuut kunt concentreren, kan je je beter toeleggen op dingen die ‘toch wel een keer moeten gebeurenʼ maar waar je nog niet aan toe bent gekomen. Doordat je weer wat nuttige dingen gedaan hebt, kom je sneller terug in de productieve flow.

Lifecoach Angela Bitonti: neem je uitstelgedrag onder handen - Flashmagazine

Haal de verwarring weg door voor jezelf duidelijk te maken wat je precies wilt of moet doen. Wat is het doel van een bepaald project? En wat is de volgende concrete stap die je kunt nemen om dit project af te ronden? Maak duidelijk wat je wilt doen. Dat geeft rust en vooral overzicht.

Meestal merk ik dat het hoofd van mensen met een uitstelgedrag vooral vol zit. Ze krijgen er niets meer in, vergeten veel en zijn futloos. Let hier mee op, dit kan het begin zijn van een burn-out. Dan is op de rem gaan staan het beste wat je kan doen.

Lifecoach Angela Bitonti: neem je uitstelgedrag onder handen - Flashmagazine

Tips:

  • Werk met een lijstje.
  • Zet kleine stapjes. Beweeg jezelf stapje voor stapje richting je einddoel. Denk klein en maak het jezelf gemakkelijk. Als je eenmaal op dreef bent, ga je grotere stappen zetten. Maak het jezelf echter niet te moeilijk en wees vooral realistisch.

Angela Bitonti