Als de herfst om de hoek kijkt, maken tuinbezitters hun hof klaar voor het lange najaarsseizoen. Je tuin heeft namelijk net dan extra zorg nodig. Het gras nog maaien? Wat te doen met vallende bladeren? Waar en hoe snoeien? Wij harkten een aantal tips voor je bij elkaar om je tuin herfstklaar te maken. 

Gazon 

Maai je gazon in september en oktober minder vaak, en best op een iets hogere stand. Langere sprieten nemen namelijk schaarser zonlicht op en dat voorkomt mos en onkruid. Riek regelmatig de bladeren bijeen om verstikking te voorkomen. Het is óók tijd om het graszaad boven te halen en kale plekken te behandelen. Tip: een grasmaaier fungeert ook als bladstofzuiger, op voorwaarde dat je toestel voorzien is van een opvangbak. Nog meer advies ontdek je hier!

Maak je tuin herfstklaar - Flashmagazine

Bloembollen 

Als je in de lente blauwe druifjes, tulpen en krokussen weelderig wil zien bloeien, plant je best nu de plantenbollen. Een beetje mest kan nooit kwaad. Geef ze ook voldoende water, en je zit weer goed voor een halfjaartje najaarsweer. 

Maak je tuin herfstklaar - Flashmagazine

Struiken 

Om de gelige gloed en verbuigingen te vermijden, dien je struiken te snoeien. Hoeveel snoei je eraf? Ongeveer 3/4, door de band genomen. Zo krijgen je struiken meer zon en frisse lucht. In het voorjaar zullen ze er dan weer trots bijstaan, in vol ornaat. 

Maak je tuin herfstklaar - Flashmagazine

Rozen 

Rozenstruiken hebben de neiging om ook in het najaar nog te bloeien. Knip uitgebloeide stengels en zwakke scheuten weg. De vuistregel zegt dat je op het einde van de herfst, of zelfs in het begin van de winter, nieuwe rozen mag planten. Bij afloop van het najaar kunnen je rozen wel wat mest gebruiken, niet vergeten!

Rozen klaarmaken voor het najaar - Flashmagazine

Vijver 

Die houd je best vrij van bladeren. Ze zijn eenvoudig te verwijderen door middel van een schepnet. Ook afgestorven waterplanten zeg je best gedag, anders zullen ze gaan rotten op de bodem van de vijver. De eerste vorst kan je wel eens verrassen en je onderhoud dwarsbomen. Begin dus tijdig en hou gaandeweg bij!

Vijver klaarmaken voor het najaar - Flashmagazine

Geniet vooral van het tuinieren. Het werkt therapeutisch. Geen enkele ontspanning kan eraan tippen.