De winter komt eraan. Blijkt dat net dát de meest onzekere periode van het jaar is voor planten. Wil je dat je tuinvriendjes goed de winter doorkomen, mag je nog niet op je lauweren rusten. Snoeiwerk dringt zich dan ook in de herfst op. Vooral fruitbomen mogen flink onder handen genomen worden. Ga je mee de tuin in?

Hagen en struiken

Die snoei je best vanaf november. Het gaat immers om bladverliezende hagen, zoals beukenhagen bijvoorbeeld. Van zo’n snoeibeurt knappen ze goed op en dan zijn ze ook helemaal klaar voor de winter. Hagen en struiken die groen blijven, laat je met rust. 

Maak je tuin het hof: snoeiwerk in de herfst - Flashmagazine

Rozen

Die snoei je best tot in de helft. Zo blijven ze beter in vorm en lijden ze het minst aan winterschade. Trek oude blaadjes eruit. Ook takken waarvan je denkt dat ze hun beste tijd hebben gehad, verwijs je regelrecht naar de snoeibak. Zo zit je in de lente weer op rozen.

Maak je tuin het hof: snoeiwerk in de herfst - Flashmagazine

Vaste planten

Alles wat afgestorven is, gaat onder het mes. Let wel: je kan ook kiezen het uit te stellen tot in het voorjaar, net omdat egels en padden van deze plekjes hun overwinteradresjes maken. Vijverplanten krijgen ook best een snoeibeurt, omdat er anders balderen in het water belanden. Die rotten en verspreiden giftige gassen voor je vissen. Niet te kort snoeien, anders overleven ze de winter niet.

Maak je tuin het hof: snoeiwerk in de herfst - Flashmagazine

Fruitbomen en -planten

November is snoeimaand bij uitstek als je over fruitboompjes en -planten spreekt. Appel- en perenbomen krijgen voorrang. Hoofdtakken tot een derde van de tak snoeien, zijtakken tot twee of drie knoppen terugtellen. Kruisbessen, rode bessen… snoei je ook. Op dezelfde manier als de appel- en perenbomen. Zwarte bessen snoei je best anders: de oude takken tot aan de grond verwijderen, omdat ze jaarlijks nieuwe scheuten produceren. Braamtakken die vrucht hebben gedragen, mogen weg. Druiven? Ook zij mogen een beurt hebben. Wacht wel totdat ze volledig in winterrust zijn, anders gaan ze bloeden. Zijtakken: twee tot drie knoppen terug, vanaf de hoofdtak te tellen.

Maak je tuin het hof: snoeiwerk in de herfst - Flashmagazine

Heesters en bomen

Bladverliezende bomen en heesters kunnen een snoeibeurt verdragen. Zo blijven ze gezond. Onnodig snoeien, vermijd je best. Dat veroorzaakt namelijk wondjes die kunnen gaan bloeden. Sierkersen zijn dan weer zeer vatbaar voor ziektes zoals loodglans. Snoeien maakt ze dus extra kwetsbaar. Opletten dus.

Maak je tuin het hof: snoeiwerk in de herfst - Flashmagazine

Naast het snoeiwerk in de herfst, zorg je er best ook voor dat je gazon klaar is voor het najaar, dankzij onze tips!