Elke ouder herkent het wel: de kindjes amuseren zich te pletter met hun speelgoed, waarna je huis er als een slagveld bijligt. Je kinderen overtuigen om alles mooi op te ruimen, dat is een ander paar mouwen. Door hen te leren opruimen wordt het voor je kind een gewoonte.

Herhalen, herhalen, herhalen

Jonge kinderen hebben nu eenmaal meer structuur nodig. Herhaal dus steeds wat je van hen verwacht en wat ze precies moeten doen. Ook het woordje ‘opruimen’ kan zelfs te verwarrend zijn voor jonge kindjes. Zeg dus concreet wat ze moeten doen. Bijvoorbeeld: leg al je beertjes in de mand en zet de mand daarna op die plaats.

Maak opruimen kinderspel met deze tips - flashmagazine.be

Maak er ook een routine van door iedere dag dezelfde taak te herhalen. Wil je bijvoorbeeld dat je kind na schooltijd zijn jas aan de kapstok hangt? Wees dan consequent en herhaal het elke dag tot het kind snapt dat het zo hoort. Reken er wel niet op dat je kleine spruit het op enkele dagen doorheeft, want het kan wel tot drie weken duren. En doet je kind het goed, laat dat dan zeker merken!

Geef het goede voorbeeld

Ben je zelf een volbloed sloddervos? Dan zal je merken dat je kinderen snel je gedrag kopiëren. Niet de bedoeling! Ruim dus zelf steeds alles netjes op en je zal merken dat je kinderen ook sneller geneigd zijn om hun handen uit de mouwen te steken.

Maak opruimen kinderspel met deze tips - flashmagazine.be

Maak afspraken

Leg de lat niet te hoog voor je kinderen en laat hen ook gewoon kind zijn. Als je kinderen aan het spelen zijn, dan moet het kunnen dat ze er een rommeltje van maken. Het opruimen, dat is voor achteraf. Verwacht wel niet dat je kinderen spontaan aan de slag gaan.

Maak opruimen kinderspel met deze tips

Leuke opbergers

Opruimen wordt zoveel leuker als je het kan doen met leuke spulletjes. Kleurrijke mandjes, vrolijke stickers op de opbergdoos of toffe kastjes zorgen er misschien wel voor dat je kind met plezier aan het opruimen gaat.

Maak opruimen kinderspel met deze tips - flashmagazine.be