De eerste prachtige lentedagen zitten er al op. Hoogtijd dus om onze tuin eens goed onderhanden te nemen en hem helemaal klaar te maken voor de zomer! Dankzij onze tips maak je jouw tuin, terras & gazon klaar voor een nieuwe zomer vol buitenleven.

 

Stap 1: een prachtig grastapijt!

Gras maaier

Haal die grasmaaier maar boven

Is het buiten warmer dan 5 a 6 graden? Dan zal je gras weer beginnen groeien. Hoogstwaarschijnlijk zit de eerste maaibeurt van het jaar er dus al op.

Verticuteren, verticuteren… Wie zijn best doet zal het leren!

Ziet je gras er niet zo goed uit? Is het dun, droog of zie je meer mos dan gras? Dan is het tijd om je verticuteermachine boven te halen! Tijdens het verticuteren, krab je het gras open en verwijder je al het mos. Je gras zal weer ademen. Ohja, nog een gouden tip: doe dit niet als je gazon nog vochtig is!

Bemesten

Na de eerste maaibeurt of het verticuteren doe je er zeker goed aan om je gazon te bemesten. Een goede portie voeding kan absoluut geen kwaad. Houd daarbij het weerbericht goed in de gaten. Want jawel, de ideale timing om je gazon te bemesten is vlak voor een regenbui. Zo kunnen de mestkorrels of de droge mest snel de grond in trekken. Je overdrijft best niet met het bemesten. Te veel mest maakt je grond en planten kwetsbaar.

Stap 2: maak je terras klaar

terras

Schrob je terrastegels schoon

Borstel eerst even al het zand zand en eventuele blaadjes weg en daarna schrobben maar… Het kan hard labeur zijn maar het mooie resultaat is het écht waard. Wil je toch nog iets meer resultaat bekomen? Keramische tegels kan je eventueel poetsen met bleekwater. Natuursteen of arduin schrob je best met een aangepast product. Vergeet nadien niet je tegels eens goed af te spoelen met de tuinslang.

Haal de tuinmeubelen maar boven

Haal je tuinmeubelen van onder het stof. Heb je houten tuinmeubelen? Dan neem je ze best even onderhanden. Zelfs als ze overdekt waren. Wat extra bescherming kan namelijk nooit kwaad. Kunststof vraagt dan weer niet zoveel werk: even afkuisen met een vochtige doek is al oké. Wie liever een nieuwe tuinset heeft, kan natuurlijk ook gaan shoppen! 🙂

 

Stap 3: fleur je tuin op

fleur je tuin op

Verwijder onkruid

Oh ow, de eerste zonnestraaltjes en …. daar is het onkruid weer! Wees er op tijd bij want onkruid verspreidt zich razend snel. Wie van tuinieren houdt zal waarschijnlijk het onkruid handmatig verwijderen. Ben je hier niet zo’n fan van? Dan kan een ecologische verdelger je  helpen! Let wel op dat je geen andere planten beschadigt.

Snoeien voor het bloeien

Voor je jouw planten, bloemen, bomen en hagen laat bloeien kan je ze best nog even snoeien. Een grondige snoeibeurt in het voorjaar zorgt er namelijk voor dat je planten extra mooi staan tegen de zomer.

Nieuwe planten?

Wil je dit jaar eens enkele nieuwe planten in je tuin? Dan plant je ze best al in het voorjaar. De natuur heeft namelijk ook haar tijd nodig om tot iets moois uit te groeien.

Fleurige bloembakken!

Zet grote bloembakken op de rand van je terras. Kies voor viooltjes, tulpen, narcissen of andere voorjaarsbloemen. Als je erg kleurrijke plantjes kiest, kan je best voor een sobere bloempot kiezen. Dat geeft een mooi geheel als resultaat.

 

PS. Vergeet niet je planten voldoende water te geven. Dit kan je best net zoals in de zomer ’s avonds doen. Zo kunnen de planten en bladeren niet verbranden.

Genieten in de tuin

 

 

Fjoew dat is een heel lijstje, hé? Maar na deze klus kan je weer een hele zomer lang genieten van het buitenleven in je eigen tuin. Er is toch niets zaligers dan dat?

Wil je nog wat meer tips om je terras klaar te maken? Je ontdekt ze hier.