Meer dan 15 tieners komen dagelijks naar het Huiswerkinstituut om, onder deskundige begeleiding, te studeren. De meerderheid van deze jongeren zit in het secundair onderwijs. Maureen Berben, eigenares van het Huiswerkinstituut, geeft in dit artikel tips mee om efficiënt te studeren.

 

1 – Studeerplek – Geef afleiding geen kans!

De ideale studeerplek is een rustige kamer, met voldoende werkplek, zonder radio, zonder tv en zeker zonder mobiele telefoon. Zorg dat de kamer een goede verlichting en verluchting heeft. Leg alles wat je nodig hebt binnen handbereik. Enkel het vak waar je mee bezig bent mag zichtbaar zijn op je werkplek.  

opgeruimde studeerplek

2 – Plannen – Een plan op papier, creëert rust in je hoofd!

Start met een planning op te stellen, dit brengt rust en overzicht. Op die manier ga je doelgericht en planmatig aan de slag en geef je afleiding minder kans. Met een plan, sta je steeds een stapje voor. Je verliest immers geen tijd door te bepalen wat de volgende stap is. Een lijstje kunnen afvinken geeft ook voldoening en een voortdurend overzicht van hoe ver je staat. Elk vak krijgt zo ook de nodige aandacht. Geef de moeilijkste vakken het meeste van je tijd. Zorg voor afwisseling in je planning: moeilijk –  gemakkelijk, taal – wiskunde, leuk – minder leuk. Huistaken kan je afwisselen met studeerwerk. Plan geen vreemde taalvakken vlak na elkaar.

3 – Leer actief – Gebruik je zintuigen, dat loont!

Ga niet gewoon voor je boek zitten, maar leer actief. Actief leren doe je visueel, auditief of motorisch. Markeer kernwoorden, schrijf ze in een schema, maak voor jezelf een toets of gebruik flashcards. Studeer luidop of maak eens ritmische bewegingen wanneer je iets herhaalt. De meeste leerboeken hebben ook een online platform met extra oefeningen. Vraag aan je leerkracht waar je de code kan vinden om toegang te krijgen. Hoe meer manieren je jezelf aanleert, hoe beter je weet wat je zelf prettig vindt en wat werkt voor jou.

4 – Woordjes leren – Stap voor stap, zo geraak je het verst!

Woordjes kan je het best onthouden door vaker een korte periode te leren. Deel je woordenlijst op in verschillende kleinere woordenlijsten. Ideaal begin je drie dagen van te voren en herhaal je de woordjes elke dag tot je ze allemaal kent. Het internet heeft trouwens een hoop gratis websites die je kunnen helpen met overhoren, zoals quizlet.com of ikleeralles.nl.

woordjes leren

5 – Herhaling is de beste leermeester!

Enkel door herhaling leer je grondig. Het doet ook je zelfvertrouwen in de klas groeien.  Er is spijtig genoeg niet altijd tijd om elke dag elk vak te herhalen. Je hebt taken die afgewerkt moeten worden, toetsen die geleerd moeten worden en dan is het tijd voor voetbal of dansles. Hoe haal je dan toch het beste uit je studeerwerk? De gouden tip die wij elke leerling meegeven is plannen, plannen, plannen! Heb je bijvoorbeeld over vijf dagen een grote toets? Verdeel dan de hoeveelheid leerstof over de volgende drie dagen. Op de vierde en laatste dag, herhaal je alles nog eens. Vul met andere woorden dagelijks je planning aan.

De allerbelangrijkste tip: geef niet op. Neem een pauze en start opnieuw, je kan het!

Maureen Berben