We staan er niet vaak bij stil, maar ieder van ons consumeert per dag gemiddeld 110 liter water… Daarom geven we je graag enkele nuttige tips om minder water te verbruiken in je dagelijkse leven. Het is bovendien nog goed voor je portefeuille ook!

Afwassen

Was nooit af onder een lopende kraan! Laat eerst de wasbak vollopen en doe dan de afwas. Als je een afwasmachine hebt, is het trouwens onnodig om je borden eerst af te spoelen. Dit is verspilling van water en stroom. Zet je afwasmachine ook nooit aan als het nog niet volledig vol is. Kan je toch niet wachten? Zet het dan zeker op het spaarprogramma.

Tips om minder water te verbruiken - Flashmagazine

Wassen

Hoe lager de temperatuur van het wasprogramma, hoe lager het waterverbruik. Zo kan je donkere kledij best wassen in koud water, want dan blijft de donkere kleur ook nog eens beter behouden!

Tips om minder water te verbruiken - Flashmagazine

Bad en douche

Iedereen weet dat je beter een douche kan nemen, omdat je in een bad meer water verbruikt. Maar wist je ook dat het gemiddelde waterverbruik bij een bad 120 liter is en bij een douche 60 liter? Het waterverbruik tijdens het douchen kan je verminderen door 1 minuut korter te douchen. Zo kan je zo’n 10 liter water besparen! Wil je toch graag een relaxerend bad nemen? Geniet er dan niet alleen van, maar doe dit samen met je partner!

Tips om minder water te verbruiken - Flashmagazine

Toilet

Je toilet aansluiten op regenwater is al een hele vooruitgang. Meestal zijn er ook twee knoppen aanwezig: een grote en een kleine. Kleine boodschap? Gebruik dan zeker de kleine knop, zo verbruik je enkel het kleinste volume.

Tips om minder water te verbruiken - Flashmagazine

Kranen

Door je kraan niet te laten lopen tijdens het tandenpoetsen kan je al gauw 1 tot 2 liter water besparen. Als je kraan lekt, verspil je zo’n 5 tot 6 liter per dag. Controleer dus regelmatig al je kranen en vervang het afsluitleertje of -rubbertje als het versleten is. Probeer zoveel mogelijk water op te vangen, want je kan dit altijd gebruiken om bijvoorbeeld je kamerplanten water te geven.

Tips om minder water te verbruiken

Het is niet enkel belangrijk om minder water te verbruiken, maar ook om voldoende water te drinken! Lukt dat niet zo goed? Met onze tips wel!