Al ooit erover nagedacht om je muren of gevel een originele tint en textuur te geven? Dan is kaleien helemaal jouw ding. Dat is een schildertechniek waarbij dunne kalkpleister op muren wordt aangebracht. Je kan hiervoor een professionele firma inhuren, maar je kan ook gewoon zelf kaleien. Als je je goed bevraagt en je houdt volgende tips in acht, dan kom je al een heel eind. Veel zit ‘m in de voorbereiding. Hierbij de belangrijkste tips in een notendop. Ben jij een durf-het-zelver?

Wat heb je nodig?

Allereerst verzamel je het nodige materiaal: gebrande kalk, water, verdelgingsmiddel, kleurpigment, rivierzand, een schuurborstel, een schone metselkuip en een blokborstel. Maar vooral: beschermende kleding. Handschoenen aan en veiligheidsbril op, altijd! 

Mooi, mooier, muurtje: zelf kaleien - Flashmagazine
© Schilderwerken Vincent Van Roey

Voorbereiding

Kalei kan je aanbrengen op diverse ondergronden, op voorwaarde dat de muur schoon is. Loszittende stukjes, vetten en oude verflagen mogen verwijderd. Mos en onkruid ook. Voor het kaleien moet de muur vochtig gemaakt worden, zodat het water in het kaleimengsel niet meteen door de muur wordt opgezogen. Dan krijg je barsten en was alles een maat voor niks. Tip: plak goten, dorpels, etc. goed af met tape, want kalei is hardnekkig te verwijderen eens het droog is. 

Mooi, mooier, muurtje: zelf kaleien - Flashmagazine
© Vind Gevelrenovatie

Kalei maken

Allereerst blus je de gebrande kalk (in poedervorm of brokvorm) door er water aan toe te voegen. Hierdoor ontstaat een chemische reactie die resulteert in gebluste kalk. Belangrijk is dat alle vloeistof verdampt tijdens deze chemische reactie. Het proces duurt ongeveer 5 minuten. Vervolgens voeg je rivierzand en water toe, tot het geheel een smeuïge massa wordt. Kleuren toevoegen kan met pigment. Deze meng je best met water alvorens toe te voegen aan het geheel.

Mooi, mooier, muurtje: zelf kaleien - Flashmagazine
© Bodima

Aanbrengen

Test het mengsel uit op een kleine oppervlakte om te kijken of de kalei goed hecht en correct is van kleur. Als dat vlot verloopt, breng je de kalei verder aan. Laagdiktes van 1 à 2 mm volstaan. Niet te dik graag, anders hecht het niet goed. Meerdere dunne lagen is beter. Neem dus je tijd. Lagen breng je aan met een blokborstel, in kruisvorm. Dat betekent dat je het mengsel eerst horizontaal en dan verticaal aanbrengt met vloeiende bewegingen, om zodoende de kalei gelijkmatig te verdelen. Het resultaat is meteen zichtbaar, origineel, authentiek en altijd mooi. Bovendien fixeert het de ondergrond en wordt deze bijgevolg duurzaam.

Mooi, mooier, muurtje: zelf kaleien - Flashmagazine
© Vandersanden Group

Je lokale bouwmarkt of interieurspecialist geeft je graag meer info. Vraag er zeker naar als je de kaleibenodigdheden gaat kopen. Veel DIY-genot!

Geen zin om eraan te beginnen, omdat je je huis toch gaat verkopen? Dan geven wij alvast enkele tips voor een vlot proces!