Vergeet wonen ‘aan’ het water, ga wonen ‘op’ het water. Terwijl het bij onze Noorderburen, een echt waterland, sinds mensenheugenis stevig is ingeburgerd, blijft het voor ons toch eerder iets uitzonderlijks. Onterecht, want het biedt voordelen. Een woonboot is bijvoorbeeld heel romantisch, maar ook praktisch en vrij ecologisch. Wat zijn de voor- en nadelen? We steken van wal.

Vrijheid

Wonen in een boot straalt vrijheid uit, ook al vaar je er niet echt mee uit. Het geeft een vakantiegevoel, alsof je net bent aangemeerd in een leuke stad of mooi idyllisch dorpje. Ook de Belgen ontdekten dit rustieke fenomeen en kozen al eerder voor een huis op het water. De traditie meert dus ook aan bij ons.

Neem eens de boot: wonen op het water - Flashmagazine

Verscheidenheid

Er zijn een aantal woonbootcategorieën: woonark, schark of woonschip. Een ark is vervaardigd uit beton, waarop hout, steen of kunststof is bevestigd. Een schark is dan weer een metalen schip dat in onbruik is geraakt en werd omgebouwd tot woonruimte. Een woonschip tenslotte is een traditioneel binnenvaartschip of historische boot, die uit de vaart genomen is. Sterker nog, ze zijn vaak niet meer in staat te varen, maar lenen zich uitstekend om in de wonen, mits grondige aanpassingen. Er zijn zelfs woonboten mét een heuse tuin. 

Neem eens de boot: wonen op het water - Flashmagazine

Voordelen

  • Vrijheid
  • Dicht bij de natuur
  • Geen of nauwelijks buren
  • Minder gebonden aan bouwvoorschriften

Neem eens de boot: wonen op het water - Flashmagazine

Nadelen

  • De bank geeft je niet zo snel een lening om een woonboot te kopen en verbouwen
  • Er zijn niet zo veel ligplaatsen
  • Een woonboot vraagt regelmatig onderhoud
  • Op het water zijn er meer insecten

Woonboot - Flashmagazine

Iets voor jou?

Wie ervan houdt, is vaak niet meer te stoppen in zijn plan. Voor de liefhebber loont het zeker de moeite erover na te denken. Het kan immers ook als buitenverblijf of verhuurmogelijkheid. Een woonboot is altijd een beetje vakantie in eigen huis. Gezelligheid troef. Net omdat je creatief moet zijn met de beschikbare ruimtes. Meer weten? Alles begint bij een goed vooronderzoek. Koop eens een vaktijdschrift of boek, gewijd aan woonboten. Alles begint met een goed plan. Aan boord!