Ben je toe aan een nieuwe auto? Dan is het goed dat je je voldoende oriënteert en niet over één nacht ijs gaat. Het aanbod is groot, maar ook je brandstofkeuze is bepalend hoe je je de volgende jaren wil verplaatsen. Je tracht het natuurlijk zo ecologisch mogelijk te houden, terwijl je je portemonnee ook wil ontzien. Toch sta je best eens stil bij de echte feiten, want dit is de laatste tijd een bos dat je door de bomen niet meer lijkt te zien. Een onderzoek door Febiac maakt er komaf mee. 1 op 3 is gestresseerd als ze op het punt staan een auto te kopen. Logisch, de marketing van de merken, maar ook de autoverkopers staan niet stil en doen er alles aan je te overtuigen waarom je die bepaalde auto moet kopen. We houden het hoofd koel en maken je alvast wegwijs.

Nieuwe auto? Hou hier rekening mee... - Flashmagazine

Fiscaal

Hoe worden de auto’s belast in de toekomst? En daarna? Belangrijke vragen die men zich terecht stelt. En dat brengt wel wat zenuwachtigheid met zich mee. Een nieuwe auto kopen is immers een belangrijke beslissing omdat het een dure aankoop is, en omdat je vele jaren met die auto zult rijden.

Gebruik

Welke soort auto je moet kopen, hangt af van je gebruik. Bij een elektrisch model moet je rekening houden met de beperktere actieradius. Voeg daarbij dat het model duurder is dan auto’s op fossiele brandstof. Bovendien is opladen nog steeds geen weelde door een beperkt aantal laadpalen. Geen makkelijke keuze. 

Nieuwe auto? Hou hier rekening mee... - Flashmagazine

Dieselen

Ooit de grootste groep gebruikers. De auto’s zijn performant, verbruiken betrekkelijk weinig, gaan lang mee en er werd van verteld dat ze vrij zacht omsprongen met het milieu. Maar mag je over een paar jaar nog een stad in? Een garantie die je vandaag nog niet hebt. Benzine, en met uitbreiding hybride, winnen aan populariteit, maar voelt toch een beetje aan als een tussenstap. 

Zuinig voor milieu en portemonnee

Het klimaat schreeuwt om hulp. Dat weet ondertussen iedereen. Een auto bepaalt een groot deel van je voetafdruk. Meer dan de helft wil een milieuvriendelijk model. Een vierde zegt dat het niet uitmaakt, het andere vierde zegt er nog niet uit te zijn. Blijkt toch dat idealisme en milieubewustheid smelten als sneeuw voor de zon als de consument dieper in de buidel moet tasten. 

Nieuwe auto? Hou hier rekening mee... - Flashmagazine

Politiek

Als men wil dat consumenten meer elektrische auto’s zullen moeten gaan kopen, zal de politiek ervoor moeten zorgen dat de consument die auto’s koopt. Vandaar dat er nood is aan duidelijkheid. Niemand zit te wachten op een gebrek aan visie op mobiliteit. 

Rem op innovatie

Autobouwers investeren miljarden in ontwikkeling van elektrische voertuigen. Maar wanneer ze onverkocht blijven, is dat een aderlating voor fabrikant én milieu. Bovendien zal het de keuzestress van de koper verhogen. En daar staat of valt alles mee.

Nieuwe auto? Hou hier rekening mee... - Flashmagazine

Je autodealer geeft je graag ervaren advies en helpt je van je keuzestress af. Neem er eens een kijkje als je je oriënteert naar een nieuwe wagen. Blijf hoe dan ook relax, alles valt wel op zijn wielen.

Bron: Febiac