Heb jij buren? Dan hou je best rekening met elkaar om problemen te voorkomen. Maak bijvoorbeeld geen lawaai na 22 uur en zet de muziek niet te luid. Maar wat als je buur niet hetzelfde doet? Deze tips helpen je slim omgaan met luide buren.

Praten

In eerste instantie is het belangrijk om te praten met je buren. Misschien hebben ze zelfs niet eens door dat ze te luid zijn! Spreek ze daarom aan op het moment van de overlast, maar blijf altijd vriendelijk! Bespreek de gevolgen van de geluidsoverlast op jouw dagelijkse leven. Geef aan wat jij wilt veranderen en maak samen afspraken. Vraag bijvoorbeeld om de muziek na 12 uur ’s nachts af te zetten of om geen lawaai te maken tijdens de middagdutjes van je baby. Hebben andere buren er ook last van? Betrek ze er dan zeker bij. Door samen met die ene luide buur te praten, is de kans groter dat hij of zij wilt meewerken.

Omgaan met luide buren - Flashmagazine

Geef geen koekje van eigen deeg

Het is niet de bedoeling om zelf in de aanval te gaan door luide muziek af te spelen na 22 uur of te stampen met een stok tegen het plafond. Dit zal het probleem namelijk alleen maar erger maken.

Hoe ga jij om met luide buren?

Hou een logboek bij

Indien je buur na jullie gesprek nog steeds lawaai maakt, hou dan een logboek bij. Dit kan je later als bewijs gebruiken indien je een derde bij het probleem moet betrekken. Neem een schriftje en schrijf hier de tijdstippen en vorm van de overlast in. Hoor je het geluid heel goed vanuit je living? Neem het dan op door een opname te maken vanuit je woning.

Hoe ga jij om met luide buren?

Meld de geluidoverlast

Woon je in een appartement? Licht jouw huurbaas in van het probleem. Mensen die in huizen wonen, kunnen contact opnemen met hun wijkagent of met de gemeente. Zij sturen dan iemand die het probleem van dichtbij zal bekijken. Je kan ook naar een buurtbemiddelaar vragen. Dit kan wel enkel wanneer beide partijen hiermee akkoord gaan. De bemiddelaar zal met elk van hen samenzitten en proberen tot een overeenkomst te komen.

Hoe ga jij om met luide buren?

Bel de politie

Heb je alles al geprobeerd, maar niets werkt? Bel dan de politie op. Doe dit zeker op het moment van de geluidsoverlast. Zij zullen dan ter plaatse komen en het probleem bekijken. De luide buren worden dan verplicht om het stiller te houden. Zie dit wel als een laatste redmiddel, want een goede buur is beter dan een verre vriend!

Omgaan met luide buren - Flashmagazine

Heb je nieuwe buren? Maak dan meteen kennis, zodat het makkelijker is om eventuele geluidsoverlast later te bespreken!