Met aanstaande 13 mei – Moederdag – in het achterhoofd, kan je je verwachten aan een overvloed van tekeningen en kunstwerkjes van je allerliefste oogappel(s). Wat is er immers leuker om te krijgen dan een zelfgemaakt kunstwerk? Niets toch?

Het begint pas als je een kleine creatieveling in huis hebt die zijn of haar fantasie volledig laat gaan op papier of andere kunstzinnige uitingen. Je wil dan misschien zelf niets weggooien, want stél dat je de creaties van een volgende Picasso in de vuilbak zou kieperen?! Het liefste zou je dus alles willen bijhouden, uitstallen en ophangen. Maar wáár hou je 9 jaar (nog maar enkel rekening gehouden met de kleuterschool en de lagere school) aan schooltekeningen en artistieke opdrachten bij? En wat als jouw tiener beslist om nadien ook nog kunstacademie te gaan volgen? 

Help, zoveel knutselwerkjes!

Al die jaren aan creativiteit zullen je – misschien tot jouw eigen ontsteltenis – ooit wel eens het gevoel van rommel opleveren. En gelukkig besef je nét op tijd dat van Picasso óók niet alle kleutertekeningen bewaard zijn gebleven. Kleuren van tekeningen vervagen immers of de lijm blijft niet plakken bij knutselwerkjes zodat je niet meer weet wat het oorspronkelijke knutselwerk eigenlijk voorstelde. Of je blijft achter met een overvolle zolder, kelder of garage. En geef toe: een kind zal later nog eens graag kijken naar de evolutie in zijn tekeningen, maar hoeft er daarom echt geen 50 per jaar van te hebben. Dus geef ik je mijn beste tips om te beslissen wát en vooral ook hoe je deze tekeningen en knutselwerkjes kan bewaren. 

De leukste tips om jouw kleine schat zijn/haar knutselwerkjes te bewaren

  1. Beslis samen met je kind wat je gaat bewaren. Een kind weet al op jonge leeftijd welke tekeningen hij zelf mooi vindt. Ga daarom samen met je kind door alle tekeningen van het afgelopen (school)jaar. Als je ze natuurlijk zo lang al hebt bijgehouden. Beslis samen wat er weg kan en wat nog moet blijven. Als je kind nog veel te veel bewaart, doe dit proces dan nog eens over. Als je de tekeningen uitspreidt over een grote tafel of de vloer, ziet je kind beter het geheel en zal het sneller lukken om een kleinere selectie over te houden. Vergeet niet om een datum te zetten op de achterkant van de tekeningen die bewaard zullen worden.

maak een selectie van knutselwerkjes

  1. Laat je kind spelen met de knutselwerkjes. Knutselwerkjes zijn dikwijls ook dingen die met een beetje fantasie nog tijdens het spel van kinderen kunnen gebruikt worden. Speciale hoedjes, kledij van carnaval of van het schoolfeest kunnen allemaal gebruikt worden tijdens verkleedpartijtjes. Andere knutselwerkjes passen veelal bij het winkeltje spelen of ‘kokeneten’. Enkel de speciale mama- en papadagknutsels krijgen hier in huis de rest van het jaar een speciale plaats waar iedereen het ook kan bewonderen. Een jaar na Moeder- en Vaderdag beslissen we samen of de werkjes bewaard blijven.
  1. Geef een knutselwerk of tekening cadeau. Oma’s en opa’s zullen zeker al wel kunstwerkjes van je kapoen hebben gehad, maar waarom de doelgroep niet vergroten? Ook meter en peter of tantes en nonkels willen wel eens zien wat jouw kind allemaal maakt op school. Een bezoekje aan het ziekenhuis met een kindertekening scoort ook altijd, of het nu voor een ziek familielid of een pas bevallen mama is. 
  1. Maak een kunstenaarsmuur. Een ‘wall of fame’ voor de kleine kunstenaars in je huis scoort het beste. Op Pinterest vind je oneindig veel ideeën om met touw, wasknijpers, oude schilderijlijsten, kurk,… of wat dan ook aan de slag te gaan. Belangrijk is hier dat je een vaste plaats voor de expositie reserveert: een keukenmuur of een muur in de kinderslaapkamer; kinderen houden ervan om hun eigen kunstwerkjes zo vaak te zien. Uiteraard kan ook het prikbord of magneetbordverf op je keukendeur dienst doen. Je kan doorheen het jaar tijdelijke tentoonstellingen houden of je maakt een permanente tentoonstelling die steeds aangevuld wordt met de mooiste tekeningen. Denk er wel aan om regelmatig een opruimmoment te houden (zie tip 1) zodat de tentoonstelling geen rommeltje wordt.
  1. Een fotoboek samenstellen. Je bent misschien wel iemand die heel gehecht is aan alle artistieke uitspattingen van zoon- of dochterlief. Toch raad ik je aan om niet alles zonder enige selectie in een doos of verschillende mappen te stoppen. Zoals eerder aangehaald, wil jouw zoon of dochter niet al die dozen mee verhuizen op het moment dat hij of zij uit huis trekt. Je kan natuurlijk wel een plakboek maken met de mooiste en leukste tekeningen, maar dat wordt dan weer moeilijker voor de knutselprojecten. Een zeer goed alternatief is het nemen van (digitale) foto’s. Die kan je alsnog zelf in een album plakken of de foto’s als achtergrond op je computer laten circuleren. Ondertussen is het ook mogelijk om bij verschillende aanbieders van gedrukte fotoalbums een specifiek tekeningenalbum te laten maken. Scan de schoolwerkjes in, plaats de leeftijd van je kind erbij, fotografeer je kind als hij aan het tekenen is en schrijf er leuke teksten bij. Een echte aanrader! 
  1. Mailen. Dit is een niet zo voor de hand liggende, maar wel efficiënte oplossing om herinneringen van je kinderen te bewaren voor hen zelf. Maak al van bij de geboorte (of vanaf nu) een e-mailadres aan voor je kind. Scan tekeningen en schoolwerkjes in en neem foto’s van knutselprojecten. Stuur dit op regelmatige basis naar dit e-mailadres. Als je kind 18 jaar wordt, kan je hem het paswoord geven van deze mailbox. Wellicht een onverwacht, maar gewaardeerd cadeau! Bovendien geen rommel, overvolle dozen of tekeningen die compleet vervaagd zijn.

Hopelijk kijk je met véél plezier uit naar wat jouw kapoen nu weer geknutseld heeft voor Moederdag. Ik wens je een heerlijke dag toe!

Annelies x

Guest editor Annelies Mentink - Annelies Minimaliseert

Ken je Annelies nog niet? Lees hier haar voorstelling nog een keertje.