Over oldtimers is al heel wat geschreven. Terecht. Velen hebben een echte voorliefde voor oude, iconische auto’s uit lang vervlogen tijden. En dan is deze hobby nooit ver weg. Je kan een tot in de puntjes gerestaureerd exemplaar van je droomauto op de kop tikken. Of je begint er zelf aan. Je maakt het immers zo goedkoop of duur als je zelf wil. Zeker als je tijd genoeg hebt, kan je speciale markten en sites afschuimen, op zoek naar originele onderdelen. Want daar gaat het om: je oldtimer in zijn originele glorie herstellen. 

Hoe begin je eraan?

Je moet wat plaats hebben thuis. Een grote garage, of een tweede garage, is een must. Misschien kan je ergens wat ruimte krijgen, huren voor een prikje, vriendendienst? Maakt niet uit, weet dat het al snel wat plaats inneemt. Check ook altijd grondig dat wat je binnen bouwt ook nog buiten moet geraken!

Oud maar nooit out: restaureer eens een oldtimer - Flashmagazine

Ordelijk en schoon

Wat je ook doet, hoe grondig of hoeveel je moet restaureren, wees zeer ordelijk. Niets zo vervelend als je niet meer weet waar welk onderdeel ligt. Maak een systeem dat je toelaat een onderdeel te linken aan de plaats waar het in de auto past. Hou ook een volgorde aan, als zou je een Ikea-kast ineen zetten. Werk ook schoon. Anders wordt het al snel een janboel. De tijd die je door catalogeren verliest, win je dubbel terug.

Oud maar nooit out: restaureer eens een oldtimer - Flashmagazine

Trial and error

Eens je begint aan zo’n klus, weet je niet wat je gaat tegenkomen. Met andere woorden, je zal moeten leren van je mogelijke foutjes. Dat is ook de beste manier om het onder de knie te krijgen. Een oldtimer restaureren is eigenlijk ideaal om je gevoel voor techniek bij te schaven, om je logisch denken nog eens op de proef te stellen. 

Oud maar nooit out: restaureer eens een oldtimer - Flashmagazine

Gereedschap

Daar staat of valt alles mee. Niets zo frustrerend als om de 10 minuten naar de DHZ-winkel te moeten rijden omdat je een bepaald soort gereedschap niet hebt. Je kan ook dingen lenen van een kennis, maar als je zelf toch hobbyist wil worden, is deze investering noodzakelijk. Goed gereedschap, goed resultaat. 

Oud maar nooit out: restaureer eens een oldtimer - Flashmagazine

Boeken

Alles begint bij interesse. Als je aan zo een project begint dat misschien wel jaren kan duren, ben je niet over één nacht ijs gegaan. Je moet de microbe voldoende te pakken hebben om je in zo een traject te smijten. Lees daarom genoeg vakliteratuur. Bereid je goed voor. Er zijn boeken, websites, hobbyclubs, vaktijdschriften… te over om je technische tanden te kunnen inzetten. Een echte must. 

Oud maar nooit out: restaureer eens een oldtimer - Flashmagazine

Als je aan de slag gaat, vergeet er dan vooral niet van te genieten. Het is immers een hobby, iets dat je vrijwillig doet in je vrije uren. De voorpret naar het resultaat is het leukste deel. Tip: hou zelf een blogje, foto- of videodagboek bij, altijd leuk om op terug te kijken.

Niet zo’n fan van een oldtimer en ga je liever op zoek naar een nieuwe wagen? Hou hier dan alvast rekening mee.