Heeft de gynaecoloog bevestigd dat er een baby op komst is? Dan breekt er voor ouders niet alleen een spannende tijd aan, er is ook de praktische uitdaging om mooie kinderkamers in te richten.

Welke kleur geef je die ruimte best? Je zou zeggen dat dit dilemma al een stuk gemakkelijker wordt als je weet wat het geslacht van het kleintje zal zijn. Roze voor de meisjes en blauw voor de jongens, toch? Dat zou je denken, maar opvallend genoeg is dat niet altijd zo geweest. In het begin van vorige eeuw was het zelfs net andersom. Roze werd immers bestempeld als een kordate, meer mannelijke kleur, terwijl het delicate blauw passender leek voor meisjes.

In 1940 gaven een aantal Amerikaanse kledingfabrikanten echter een totaal andere interpretatie aan die regels. Deze typische ‘jongens en meisjes’ kleuren kwamen eigenlijk pas na 1980 in beeld in huis. Uit een onderzoek van een bekende verfproducent blijkt dat mensen van 35 jaar en ouder zich met name een witte of crèmekleurige kinderkamer herinneren. Dat komt voornamelijk omdat er destijds nog amper aandacht was voor kinderkamers. Een mooie woonkamer en gang waren zoveel belangrijker, want die waren zichtbaar voor bezoekers. De kinderkamer stond helemaal niet hoog op de prioriteitenladder en dus deed de kleur verf er ook niet zo erg toe

Het lijken de eighties van de kinderkamers wel

Maar interieurtrends komen en gaan. En dat geldt dus ook voor de kleur van de kinderkamer. Zo is de generatie die geboren werd in de jaren negentig opgegroeid in een eigen kamer met meer ‘uniseks’ tinten, zoals geel. Die kleur zag je toen ook veel in livings. Als er nog wat verf of behang over was, werd dat restje opgebruikt in de kleinste slaapkamer, die van de baby.

Langzamerhand ontstond er evenwel ook daar een spannende mix van kleuren en thema’s. De durf nam de overhand en (andere) kinderen gingen meer en meer een rol spelen bij de keuzebepaling. De kinderkamer werd een volwaardig onderdeel van het huis. In de rangorde weliswaar na de woonkamer en de keuken, maar wel vóór bijvoorbeeld de badkamer. Vaak worden tradities achter gelaten en wordt er geopteerd voor een heus thema.

Als je anno 2017 wil mee zijn, moet je in de eerste plaats denken aan zachte regenboogkamers, blauwgroen, grijstinten, pastel kleurspatten en zelfs de combinatie van zwart en wit.

DELEN