Een kledingstuk dat niemand anders heeft? Superleuk! Door je kledij te borduren maak jij zelf unieke items. Borduren is een traag proces, maar wel heerlijk repetitief en daardoor ontzettend ontspannend. Met een paar basissteken maak jij de mooiste borduursels! 

Stap 1

Schrijf een leuke tekst of maak een tekening. Doe het rechtstreeks op je kledingstuk met een wateroplosbare stift of traceer je ontwerp op een stukje soluvlies. Speld dat vlies vervolgens daar waar jij je borduursel wilt maken. 

Stap 2

Een borduurring bestaat uit twee delen. Stop de ‘volle’ ring onder je stof en klik de ring met schroef erover. Trek je stof voorzichtig nog wat aan en draai de schroef aan, zodat je kledingstuk strak gespannen is. Als je er wat op kan “trommelen”, is het goed. 

Stap 3

Stel een leuk kleurenpalet samen. Kies voor degelijk garen, als je op kledij borduurt. Het populairst is splijtgaren: dat bestaat uit zes makkelijk te splitsen draden. Afhankelijk van de stof en wat jij mooi vindt, kies je het aantal draden.

Stap 4

Borduren maar! Met een aantal basissteken maak je al snel de mooiste creaties. Maak een knoopje in je draad voor je begint en haal ze daarna door je naald. Haal je naald langs de achterkant van je stof naar voor op je getraceerde ontwerp.

Stap 5

Borduur je een simpel woord? Kies dan bijvoorbeeld voor de ‘stiksteek’. Grotere ruimtes kun je opvullen met een ‘satijnsteek’. Een puntje op de ‘i’ nodig? Ga een paar keer op dezelfde plek over en weer met je naald. Of leer jezelf een ‘franse knoop’ borduren.  

Tip

Kies voor niet rekbare kledij. Dat borduurt het makkelijkst! Gebruik een borduurnaald, die past bij de stof van jouw kledingstuk. Laat je adviseren in je lokale hobbywinkel. 

Tekst en foto’s: Evelien Heeren – Atelier E 

 

DELEN