Als je je opgroeiende puber beter wil leren begrijpen, moet je de psyche van het tienerbrein kennen. Geen raketwetenschap, gewoon gezond verstand. Maar hoe hou je het hoofd koel? En wat moet je altijd in je achterhoofd houden bij onvermijdelijke confrontaties? We bieden het hoofd aan al je vragen en drukken vooroordelen vakkundig de kop in.

Loslaten

Pubers zijn in volle groei. Een boogscheut verwijderd van volwassenheid. De kunst is ze de kans te geven zich te ontwikkelen, zichzelf te worden. Ze hebben veel ruimte nodig, letterlijk en figuurlijk. Vaak hebben ze een andere mening, hun eigen smaak, ze houden hardnekkig vast aan hetgeen ze zelf denken dat goed is. Wat uiteraard niet zo is. Als ouder moet je dan ook eerder coach zijn dan wel de papa of mama ‘met het vingertje’. 

Puber in huis? Zo versta je elkaar beter! - Flashmagazine

Pubert het al?

Ze zijn zo groot, zegt men wel eens over de kinderen. Problemen worden dan vaak ook een beetje groter, want de vuistregel ‘kleine kinderen, kleine problemen, grote kinderen, grote problemen’ zal altijd wel van toepassing blijven. Een puber in huis is leuk. Ze houden je, zonder dat je zelf beseft, vaak een spiegel voor. Ze zetten je meermaals aan het denken. Durf ervan te leren. Het houdt je jong.

Puber in huis? Zo versta je elkaar beter! - Flashmagazine

Papa’s en mama’s

Vroeger luisterde kind meteen als je iets vroeg. Nu reageert je puber er niet meer enthousiast op, als überhaupt. Ze zijn eigenwijs, prikkelbaar, en zeer emotioneel. Overgevoelig zelfs. Dat wekt frustraties op. Is normaal. Toch mag je niet vergeten een goed contact met je zoon of dochter te houden. Ze hebben je harder nodig dan je denkt, ook al communiceren ze dat niet echt duidelijk. Alles moet bespreekbaar zijn: internet, vrienden, uitgaan… thema’s die soms heikel zijn, maar ze uit de weg gaan, is geen goed plan.

Puber in huis? Zo versta je elkaar beter! - Flashmagazine

Verandering troef

Je kind zit in volle groei, ontwikkeling, evolutie zoals je wil, zowel lichamelijk als verstandelijk. De piek bevindt zich doorgaans tussen 10, 12 en 16, 18 jaar. Maar de hersenen zijn pas volledig ontwikkeld rond hun 25ste. Wat voor ons ‘mooie, geasfalteerde wegen’ zijn, is voor hun vaak een amper betreden ‘bospad’. Dat gaat gepaard met strubbelingen, ongehoorzaamheid… en ander puberleed. Wéét dat het een fase is, een noodzakelijk proces dat nodig is, en hun groei en ontwikkeling alleen maar positief bevestigt. Immers, iedereen is ooit puber geweest. Geduld is de schoonste deugd!

Puber in huis? Zo versta je elkaar beter! - Flashmagazine