Ontbijtkruimels, kattenhaar of moddersporen, het zijn stuk voor stuk storende elementen die je huis instant ontsieren. Dagelijks huishoudhulp inroepen om je woning te ontdoen van deze stoorzenders is een luxe die de meesten onder ons zich niet kunnen permitteren. De oplossing: een robotstofzuiger. Thuiskomen in een proper huis zonder dat je hiervoor zelf de stofzuiger moet hanteren? Heerlijk toch! 

Heb jij al overwogen om je er eentje aan te schaffen? Wij helpen je alvast in je keuze. Want de markt wordt inmiddels overspoeld door de meest diverse types in uiteenlopende prijsklassen. Stof tot nadenken, dus. Met deze tips kom je al een heel eind!  

  1. Niet iedere robotstofzuiger houdt van tapijten

Alle robotstofzuigers kan je inzetten op harde vloeren, maar heb jij je woning gedecoreerd met hoogpolige tapijten, dan kan je robot weleens in de problemen komen. Vraag dus zeker na of de stofzuiger die jij in gedachten hebt geschikt is voor vloerkleden.

  1. Huisdiervriendelijk? 

Laat jouw viervoeter een spoor van haren na dat je graag weggezogen wil zien, dan kies jij best voor een robot met ronddraaiende middenborstels. De varianten met een kleine zuigmond zijn dan wel uitermate geschikt om je vloer te ontdoen van fijn stof, maar honden- en kattenhaar laten ze gewoon links liggen. 

  1. GPS-tracking nodig? 

De kans dat basismodellen plekjes overslaan, is behoorlijk groot. Maar je mag het ze niet kwalijk nemen, ze kosten immers een stuk minder dan de geavanceerde modellen. Duurdere robotstofzuigers zijn uitgerust met een navigatiesysteem dat je woning in kaart brengt door de ruimtes te scannen. Zo wordt iedere vierkante millimeter aan een grondige reinigingsbeurt onderworpen. En dat brengt ons dan weer feilloos bij onze volgende tip. 

  1. Hoe groot is je huis?

Robotstofzuigers die voorzien zijn van zo’n navigatiesysteem pikken feilloos de draad weer op waar ze gebleven waren toen hun accu leeg was. Een goedkopere stofzuiger maakt wat trager schoon dan een duurder exemplaar. Is je huis te groot om binnen de tijdspanne van een opgeladen batterij alles proper te krijgen, dan kies je best voor een robot met een navigatiesysteem. Zo vermijd je dat telkens opnieuw hetzelfde stukje wordt gestofzuigd. 

  1. Allergisch voor stof? 

Kies dan voor een HEPA 13- of 14-filter. Die filteren zo’n 99 procent van de fijne stofdeeltjes en zorgen ervoor dat deze niet opnieuw worden uitgeblazen. 

DELEN