Met deze tips ziet hij er weer als nieuw uit!

Heb je wat extra tijd en wil je die graag nuttig besteden? Dan kan je jouw muren een (nieuw) likje verf geven of een mooi behang ophangen. Geen idee hoe je eraan begint? Laat ons helpen!

Verven

Voorbereiding is alles

Zorgt dat je pleisterwerk zeker volledig droog is voordat je eraan begint. Start dan met een primer en laat die een jaartje z’n werk doen. Dan kan je afwerken! Als alles al eens geverfd is geweest, heb je (meestal) geen primer meer nodig.

Schakel hulp in

Correcte info inwinnen, is cruciaal. Sommige decoratie- of verfzaken geven gratis advies aan huis. Niet alleen over de verf die je best gebruikt, maar ook over welke kleurencombinaties passen in jouw interieur. Of over welke afplaktapes je moet gebruiken. Want ook dat laatste is héél belangrijk voor een mooi eindresultaat.

Aan de slag!

Gebruik voor kleine oppervlakten en hoekjes een verfborstel. Voor grotere vlakken een rol. Lichtere kleuren zijn vaak voldoende dekkend na 2 lagen. Donkere of fellere kleuren vragen meestal 3 lagen of meer. Start eerst met de borstel op de plek waar je ook met de roller gaat werken en ga dan in vakken van 1 vierkante meter aan de slag met de verfroller. Werk je muur wel in één sessie af.

Behangen

Een goede start

Verwijder eerst het oude behangpapier als dat er is. Dan is het belangrijk om de juiste lijm te kiezen. Voor vliesbehang heb je poederlijm of klaargemaakte lijm nodig en smeer je die rechtstreeks op de muren. Bij vinylbehang smeer je de lijm op het papier en heb je een sterkere variant nodig. Tot slot is er ook nog het gewone behangpapier. Ook hier komt de lijm op het papier, maar je laat het best een kwartiertje rusten, om dan nog eens in te lijmen.

Aan het werk!

Begin met het aanbrengen van de banen in een buitenhoek van de kamer. Plak het behangpapier langs de getekende loodlijn, van boven naar beneden. Bij het plafond moet de baan minstens 3 cm te lang zijn. Wrijf het behang vervolgens met een borstel tegen de muur. Steeds vanuit het midden naar de zijkanten.

Handig om te weten

Is het behang droog (na 24 uur) en zie je toch een luchtblaasje? Maak dan voorzichtig een snede met een scherp breekmes. Doe met een penseeltje wat lijm achter het behangpapier en druk het weer vast. Veeg overtollige lijm onmiddellijk weg met een vochtige doek. Eventueel losgeraakte naden smeer je opnieuw in met wat lijm en druk je aan met de nadenroller.

DELEN