De groene rakkers zijn tevreden. De Belg sorteert veel en goed. Tenminste wat het afval betreft. Op het vlak van wasgoed kan het nog veel beter. Dat merken althans de specialisten uit de textielverzorgingsector. Zij hebben daarom nog enkele nuttige tips omtrent was sorteren in petto.

Tip 1 – was sorteren, dat is een klusje voor de hele familie

Extra handen zijn altijd mooi meegenomen. Vraag daarom enkele standaard dingen aan je gezinsleden. Laat je huisgenoten bijvoorbeeld vlekken markeren, met een opvallende veiligheidsspeld of een elastiekje. Zo kan je deze nadien sneller behandelen. Laat ze ook hun zakken van hun kleren leegmaken. Er kan namelijk nog van alles in zitten: kleingeld,  papieren zakdoekjes, schrijfgerief,  briefjes… Om te voorkomen dat je andere kledingstukken beschadigt. Kan je ook best vragen om alle knopen en ritsen dicht te maken en BH sluitingen te sluiten.

Tip 2 – Gebruik verschillende wasmanden

via GIPHY

Verschillende wasmanden zetten je gezinsleden aan tot sorteren. Veel gezinnen, en zeker alleenstaanden, hebben slechts één wasmand in huis waarin alle vuile was belandt. Als er dan een gedeelte moet gereinigd worden, dan heb je heel wat werk met het uitzoeken van de spulletjes die bij elkaar mogen gewassen worden. Wees daarom proactief: wasgoed moet meteen in de juiste wasmand belanden.

Dat wil zeggen dat je beter wat meer wasmanden in huis haalt, gebaseerd op de indelingen die voor jou het meest van toepassing zijn. Je hebt daarbij de keuze. Maak een driedeling tussen witte, lichtgekleurde en donkere stoffen. Of deel het textiel in volgens temperatuur: 30, 40, 60 of 90°.

Tip 3 – Gebruik wasnetjes

Hou tere stoffen apart en bescherm delicate stukken zoals lingerie en panty’s met een netje of een kussensloop.

Tip 4 – Vuile werkbroek? Niet in de wasmand!

Erg vuil wasgoed zoals werkkleding houd je ook beter apart.

Tip 5 – Felle kleuren? Doe een snelle check-up

Test de kleurechtheid met een druppel water op de binnenkant van de zoom of op een andere onopvallende plaats. Dep het stof vervolgens droog met een watje of lichte handdoek. Is het watje proper gebleven? Dan kan het stuk veilig bij de andere was. Is het watje wat gekleurd? Dan geeft het stuk af en was je het apart.

 

via GIPHY

 

Zo, heel wat tijd dat je kan besparen toch? Nu heb je zeker tijd om namiddag een wandelingetje te gaan maken! Hier doe je al wat inspiratie op.

 

DELEN