Het spreekwoord zegt: “Groeit in februari het gras, met Pasen een dikke jas”. De kans dat het gras zal groeien, is inderdaad ook reëel, omdat we zachte winters hebben. Opgepast, toch kan het in februari, maart, en zelfs in april nog stevig vriezen, maar dat is eerder een uitzondering. Met andere woorden: het tuinseizoen is weer begonnen. Waarmee kan je beginnen? Wij helpen je op weg met deze tuintips.

Siertuin

Houd onkruid in de gaten. Immers, het begint nu al te groeien. Dit kan je reeds verwijderen zodat het weinig kans krijgt, met de lente in aantocht. Werk met alternatieve onkruidverdelgers, zoals een schoffel of een gekarteld voegmes. 

Tuintips voor deze tijd van het jaar - Flashmagazine

Gazon

Loop zo weinig mogelijk over het gras. De ondergrond kan bevroren zijn, wat beschadiging tot gevolg heeft. Gras is erg kwetsbaar in de winter. Tegen mos kan je nu al kalk strooien. Zo wordt de bodem minder zuur. Weetje: vanaf 6°C begint het gras weer te groeien. 

Tuintips voor deze tijd van het jaar - Flashmagazine

Snoeien

De klimop heeft het meeste aandacht nodig nu. Snoei hem met een haagschaar, zodat hij compact blijft groeien en beheersbaar blijft. Fruitbomen die nog niet gesnoeid zijn in het najaar, mogen nu wél hun beurt krijgen. 

Tuintips voor deze tijd van het jaar - Flashmagazine

Moestuin

Eén woord: compost. Gebruik een spitvork om de compost in de grond te verdelen. Zitten alle boombanden nog vast? Spannen ze niet te veel? Vervang ze of maak ze losser. Palen die los staan, zet je terug vast in de grond.

Tuintips voor deze tijd van het jaar - Flashmagazine

Extra

Nu het toch rustiger is in de tuin, kan je je tuinpad proper maken met de hogedrukreiniger. Als je nog geen tuinpad hebt, is dit het moment. Een nieuw laagje verf op het tuinhuis is nooit een overbodige luxe. Dakgoten nog zuiver? Voorkom verstopping en maak ze bladvrij.

Tuintips voor deze tijd van het jaar - Flashmagazine

Nu je alvast met deze tuintips aan de slag kan, ben je misschien ook benieuwd hoe je het gezellig kan maken in je tuin met de lente in het vooruitzicht. Ook daarbij helpen we je graag!