Gaat je kind met de fiets naar school? Super! Het is goed voor de gezondheid én het milieu. Maar vele ouders hebben een bang hartje als ze hun kroost uitzwaaien. Met deze tips gaat je kind veilig met de fiets naar school.

Tip-top in orde

Zorg er steeds voor dat de fiets van je kind helemaal in orde is. Check of de banden goed zijn opgepompt en het allerbelangrijkst: dat de remmen goed werken én alle lichten het doen. Kijk ook regelmatig na of je kind zijn zadel nog op de goede hoogte staat.

Veilig met de fiets naar school - flashmagazine.be

De verkeersregels

Als je kind alleen op pad gaat, is het een must dat hij/zij op de hoogte is van de verkeersregels. Het kan nogal overweldigend zijn voor een kind om de hele boterham aan regels uit het hoofd te leren. Fiets samen met je kind het traject naar en van school, zodat het weet welke punten extra voorzichtigheid verdienen.

Veilig met de fiets naar school - flashmagazine.be

Het is ook belangrijk dat je je kind leert communiceren naar de andere weggebruikers en hij/zij durft om zijn arm uit te steken. Oogcontact of knikjes naar andere weggebruikers zijn essentieel om je veilig in het verkeer te verplaatsen.

Helm op!

Je kroost gaat waarschijnlijk wel tegenstribbelen, maar een fietshelm is een absolute must. Een valpartij is nu eenmaal snel gebeurd en dan kan een fietshelm een hoop narigheid besparen. Gelukkig bestaan er tegenwoordig ook hippe helmen die best leuk zijn! Laat je kind dus zelf een helm kiezen naar zijn/haar smaak.

Veilig met de fiets naar school - flashmagazine.be

Opvallen, dat is noodzakelijk in het verkeer. Daarom is een fluohesje onmisbaar. Valt er niet over te onderhandelen? Dan kan je ook andere fluorescerende accessoires kopen, zoals een fluohesje voor over de boekentas.

Bagagedrager

Spring maar achterop bij mij… of toch niet! Want de bagagedrager die hou je beter vrij om de zware boekentas van je kind op te installeren. Leer je kind om de tas goed vast te zetten, zodat die er op geen enkel moment kan afvallen om gevaarlijke situaties te vermijden. De boekentas aan het stuur hangen of in de hand houden is echt uit den boze!

Met deze tips kan je met een gerust hart je kids laten vertrekken.