Bij de aanschaf van een robotmaaier ga je niet over één nacht gras. Immers, voor een goed maaiertje tast je best iets dieper in de buidel en moet je bereid zijn voor kwaliteit te gaan. Dit verdien je in veelvoud terug, wetende dat een supergoedkoop model het al snel laat afweten, niet onderhoudbaar is, niet updatebaar is en last heeft van allerlei kwalen. Als je je groene knecht eenmaal zijn domein hebt toegewezen, zijn dit alvast erg handige tips die je het gras voor de voeten wegmaaien.

Grootte van gazon

Iedereen die stedelijk woont, heeft eerder een klein grasperkje. Gesneden koek voor een robotmaaier. Dan kan je kiezen voor een kleiner model, dat het niet per se moet hebben van een dure, performante batterij. Alvast een besparing. Grotere, landelijke gazons vergen uiteraard een meer tot de taak opgewassen maaier. 

Vind de juiste robotmaaier - Flashmagazine

App 

De meeste robotmaaiers, om niet allemaal te zeggen, worden geprogrammeerd en kan je bedienen via een app die meegeleverd wordt met het toestel. Het bespaart je zelf achter de maaier te lopen, maar toch vergt het enige aandacht. Je kan wel haast alles voorprogrammeren: timing, verschillende commando’s, tijdsloten, terugkeertijd, oplaadtijd, enzoverder. Zeker een leuke functie als je met vakantie bent, wil je op je twee oren kunnen slapen!

Vind de juiste robotmaaier - Flashmagazine

Afbakenen

Om te voorkomen dat je maaier de vijver in duikt of de straat op rijdt, baken je best je gazon af. Dit kan met perimeterdraad die je rond je gazon spant. Zo weet je toestel wat de actieradius is. Sommige draden kan je zelfs lichtjes ingraven, zodat ze onzichtbaar zijn.

Vind de juiste robotmaaier - Flashmagazine

Regelmatig

Gebruik het toestel regelmatig. Zo blijft hij altijd up-to-date en verliest de accu zijn capaciteiten niet. Het maaiertje is bovendien gemaakt om voortdurend opgeladen te worden. Daarnaast moet hij ook minder hard werken, omdat hij het gras voortdurend kortwiekt. Dubbel voordeel! 

Vind de juiste robotmaaier - Flashmagazine

Schoon

Het is met alles zo: onderhoud is het hele eieren eten. Ontdoe je robotmaaier van plukken aangekoekt gras en veeg er eens met een vochtige doek over. Zo blijft je trouwe tuinknecht in topvorm. Opgelet: zorg ervoor dat het toestel is uitgeschakeld om je niet te verwonden aan de onderzijde! 

Vind de juiste robotmaaier - Flashmagazine

Automatische beregening

Heb je een automatisch beregeningssysteem? Dan kan het dat de twee installaties elkaar in de weg gaan zitten. Best de beregening uitschakelen dus voordat je de robot op pad stuurt. Dit voorkomt schade aan de maaier. Water en elektronica gaan immers niet goed samen. Nat gras is trouwens ook moeilijk maaibaar. 

Vind de juiste robotmaaier - Flashmagazine

Laadstation

Het spreekt voor zich dat het laadstation goed bereikbaar is en moet blijven, want niets is zo vervelend dan vast te stellen dat je maaier een lege accu heeft. De meeste modellen vinden gelukkig zelf hun weg naar het laadstation. 

Vind de juiste robotmaaier - Flashmagazine

Verticuteren

Verlucht je gazon jaarlijks en maak komaf met mos, onkruid en maaiafval. Dit kan nooit kwaad, maar voor een robotmaaier is dit onontbeerlijk!

Vind de juiste robotmaaier - Flashmagazine

Naast een robotmaaier zijn er ook nog andere machines om het gras af te rijden. Wij helpen je verder en bezorgen je ook nog wat handige tips!