Heeft je oma nog een Chesterfield staan? Of spotte je op een tweedehandsmarkt een echte Charles & Ray Eames? Een Italiaanse Bambole? Kenners weten dan meteen dat het goed zit. We maakten het ons alvast gezellig met een vintage sofa. Kom je even zitten?

De hang naar vintage is groot. In zijn originele vorm, of als ‘re-issue’, het is een trend die zit. Het past ook meer en meer in de kringloopgedachte. “Tweedehands bestaat niet”, wordt wel eens gezegd. Klopt ook. 

Vintage sofa: de basics - Flashmagazine

Oud maar niet out

Nee, niet alles dat oud is, is waardevol en degelijk. Maar sommige zetelmakers bouwden, en bouwen nog steeds, topstukken die een leven lang meegaan. Andere designers baseren zich erop. Want het kan ook nieuw. Basisideeën zijn nu eenmaal universeel en degelijk. Ze stralen kwaliteit, esthetiek en duurzaamheid uit. En dat is een verhaal dat er als zoete koek ingaat bij bewuste kopers. Geld is dan al eerder ondergeschikt. Als het mooi en tijdloos is, wordt de portemonnee net iets sneller bovengehaald. Maar altijd betaalbaar. 

Vintage sofa: de basics - Flashmagazine

Combineren kan je leren

Voordeel van een ‘oud maar nog lang niet out’ meubelstuk, is dat je het perfect kan combineren bij je nieuwe huisraad. Maar ook nieuwe inrichting in vintage look, does the trick. Het zijn een statement van smaak en een stempel voor kwaliteit. Leer is een veelgevraagd basismateriaal. Maar ook fluweel is helemaal terug van nooit weggeweest.

Vintage sofa: de basics - Flashmagazine

Patina 

Kies voor materialen waarbij de tand des tijds vaak een esthetisch gunstig effect heeft. Maar ook de moeite is om te laten restaureren, wegens een oerdegelijke constructie. Veel keuze? Zeker. Goed advies is een must. Relax, je krijgt er nooit spijt van. 

Vintage sofa: de basics - Flashmagazine

Wil je je er zelf eens in verdiepen? Er zijn tal van adresjes te ‘beleven’, zeg maar gerust ‘een markt op zich’, die je graag uitrusten met een fijne vintage sofa. Steek zéker eens je licht op bij je lokale interieurwinkel. Is alvast het beste idee.