We zoeken met z’n allen verkoeling tijdens hete zomerdagen. Vooral de kinderen willen heerlijk honderduit plonzen. Om dan niet als haringen in een ton in een of ander zwembad te moeten vertoeven, schaf je best een opzetzwembadje aan. Ze komen in alle maten en staan in geen tijd overeind. Iedere doe-het-zelf- of speelgoedwinkel heeft een groot gamma in haar aanbod. Wel opletten: snel zijn is de boodschap, want je bent vaak niet de enige die nog last minute verfrissing zoekt.

Types

Er zijn door de band genomen 2 types: mét of zonder frame, rond of rechthoekig. Afhankelijk hoe snel je het wil opzetten of hoeveel plaats dat je hebt, is die keuze snel gemaakt. De easy set-modellen staan het vlugst. Het is een soort opblaasbare ring met daaronder een zak die je vult met water. Het geheel komt vanzelf overeind staan. Met een frame is het iets omslachtiger. Daar moet je eerst het geraamte monteren, daarna de zak. Voordeel is dat deze types groter en dieper zijn. Ze geven daarnaast meer het gevoel een écht zwembad te zijn. Ze zijn ook duurder, omdat je er een laddertje moet bijkopen. En er gaat ook veel meer water in. Een kost waarmee je rekening moet houden. Je bepaalt zelf hoe ver je wil gaan. 

Waarom een opzetzwembadje een goed idee is! - Flashmagazine

Verwarmen

Er zijn een aantal types verwarming, die allemaal compatibel zijn met beide types. Het systeem is gebaseerd op een eenvoudig mechanisme: je laat het water circuleren via een pomp. Eén darm gaat in het zwembad en één komt eruit. Daartussen staat dan ofwel een zonnemat of -cel, of een elektrische verwarmer. Die laatste gaat sneller, maar verbruikt aanzienlijk veel energie. Op je afrekening is het dan wel even schrikken als je je er niet aan verwacht. De zonnecel is een soort gedraaide buis in een plastieken bubbel, die het water mechanisch door de zon verwarmt, omdat het traag erdoorheen stroomt. Het duurt iets langer, maar is absoluut energiezuinig. 

Hou je zwembadje proper! - Flashmagazine

Filter

Bij alle types is een filter echt een must. Het houdt je water proper door middel van een papieren filter of zandfilter. Die laatste is duurder, maar gaat zeer lang mee. De papieren exemplaren, cartridges, kan je enkele malen uitspoelen, maar geven uiteindelijk toch de geest en verliezen snel aan filterkracht. Ze zijn niet duur, maar het is raadzaam een voorraadje aan te leggen, omdat ze snel uitverkocht zijn. Ze hebben het meest last van smeersels tegen zonnebrand.

Waarom een opzetzwembadje een goed idee is! - Flashmagazine
©Intex

Chloor

Is geen must, maar het helpt het voorkomen van algen en andere aanslag. Het is een soort dobbertje dat drijft in het water. Je steekt er een tablet in en die lost zeer traag op en houdt het water proper. De geur is miniem en het is veilig. De dosis is zeer klein. De chloortabletten zijn er immers voor bedoeld. Af en toe de binnenwanden van je zwembad schrobben met een borsteltje en dagelijks bladeren, gras, insecten… uit het water vissen met een schepnet en jouw bad blijft in topconditie. Alvast een leuk taakje voor de kinderen!

Waarom een opzetzwembadje een goed idee is! - Flashmagazine

Hoe je jouw opzetzwembadje proper houdt, lees je hier!