Iedereen die ietwat tuin heeft, kan met het idee spelen een tuinhaard, vuurschaal of vuurkorf aan te schaffen. Immers, het buitenleven stopt niet na de zomer. Met zo’n vuur in je tuin kan je je heerlijk opwarmen op koude avonden. Gezellig met de ganse familie of vrienden rond zo een warmtebron zitten, daar kan niets aan tippen! Wij gingen ons alvast eens opwarmen.

Soorten en types

Vuurkorven, vuurschalen of tuinhaarden zijn momenteel erg in trek. En dan laat het aanbod niet op zich wachten. Ze komen in alle maten en gewichten. Ronde schalen, rechthoekige modellen, of heuse korven en haarden… Sommige zijn zelfs afdekbaar. Ideaal om marshmallows in het vuur te houden en heerlijk op te peuzelen, vergezeld van een hete kop chocolademelk.

Warm aanbevolen: vuur in je tuin - Flashmagazine

Buren

Goede afspraken maken goede vrienden. Daarmee bedoelen we: check eerst even bij je buren. Want een vuurschaal aansteken, brengt initieel wel wat rook met zich mee. Het maakt je zeker sympathiek als je buur op de hoogte is van enige hinder. Een bries, zoals dat in de herfst of winter vaak het geval is, maakt het wat makkelijker. Die zorgt ervoor dat de rook niet neerslaat of blijft hangen. Gebruik vooral je gezond verstand.

Warm aanbevolen: vuur in je tuin - Flashmagazine

Veiligheid

Zet je vuurkorf zo centraal mogelijk, minstens 3 à 4 meter van muren, bomen, struiken, etc. Het kan knap heet worden. Bovendien moet je altijd uitkijken voor gensters. Dus na een kurkdroge periode een vuurtje maken, is zeker niet aan te raden. Zorg voor droog hout. Maak aan met aanmaakblokjes. Ideaal zijn de ecologische varianten. Die zijn niet op basis van parafine of brandversnellende vloeistoffen. Bovendien geven ze een hinderlijke geur af en dat wil je niet. Zorg voor vast hout. Takjes, dennennaalden, etc. zorgen voor veel rook en branden zeer snel op. Zet je houten stronken in een soort wigwam tegen elkaar en zorg voor wat kleine stronkjes eronder. Die steek je aan met blokjes. In geen tijd heb je een langdurig, aangenaam vuurtje. Eens alles goed brandt, zal ook de rook bijna helemaal verdwijnen. Op deze manier is het makkelijker hout aan te vullen in de korf of haard. Tip: handschoenen aan, want vuur is heet! Zorg dat het vuur gecontroleerd uitbrandt of dooft, voordat je de plaats verlaat. Veiligheid voorop. Altijd. 

Warm aanbevolen: vuur in je tuin - Flashmagazine

Regelgeving

Je mag open vuur of barbecue houden in je tuin, zolang het gecontroleerd brandt. Dat wil zeggen, in een gespecialiseerd toestel zoals een bbq, een vuurkorf, een vuurschaal, etc. Open vuur in de wei, in het openbaar, of ergens anders, mag nooit. Ook niet in een bbq of ander toestel. De volledige regelgeving vind je op de website van je stad of gemeente. Als je ze niet vindt, vraag ernaar. Je bent geacht ze te kennen!

Warm aanbevolen: vuur in je tuin - Flashmagazine

Om gezellig van zo’n vuur in je tuin te genieten, is het zeker zo leuk als alles er ook netjes bijligt. Snoeien in de herfst is dan ook aangewezen! Wij helpen je op weg.