De wereld van de hoofdtelefoons is groot en een universum op zich. Ze komen letterlijk in alle maten, gewichten, soorten, budgetten en kleuren. Een muziekliefhebber zou er zijn weg niet meer in vinden. Eigenlijk kan je alles onderverdelen in een aantal soorten en categorieën. Heb jij er oren naar? Want wij helpen je bepalen welke hoofdtelefoon het best bij jou past!

Over-ear

Dit model, dat gebaseerd is op een iets oudere technologie, is de laatste jaren weer erg in trek. Daar zorgt zijn typische vintage look voor. Want ook bij hoofdtelefoons bestaat een soort ‘modeverschijnsel’. Een over-ear hoofdtelefoon gaat, zoals het engels reeds laat vermoeden, volledig over het oor. Met andere woorden, je oor is helemaal omgeven door een zachte pad. Ideaal om in alle rust te luisteren, zonder veel omgevingsgeluid te horen. Bovendien hoort je omgeving ook niet veel ervan. Bij sommige modellen wordt het omgevingsgeluid extra gedempt door tegenfase, en als het ware opgeheven. Je hoort dan echt niets van je omgeving, hoe luid ook. Niet in het verkeer dragen dus! Dit model is perfect voor de meerwaardezoeker en -luisteraar.

Welke hoofdtelefoon past bij jou? - Flashmagazine

On-ear

Letterlijk vertaald: ‘op het oor’. Dit soort hoofdtelefoons liggen met hun eerder kleinere schelp letterlijk tegen het oor. Het is aangenaam om dragen, maar je hoort wel meer van je omgeving. Aan de andere kant: het is minder vermoeiend, omdat het geluid beter wegkan en je oren dus gespaard blijven. Deze hoofdtelefoon is ook lichter wat bijdraagt tot het comfort. 

Welke hoofdtelefoon past bij jou? - Flashmagazine

In-ear 

Deze zijn zeer populair bij de jongere luisteraar. Die draagt zo’n dingen uiteraard op de fiets, in de bus, op de trein… Ze zijn klein en handig. Ze kosten betrekkelijk weinig. Het geluid is goed, maar voor de echte audiofiel eerder ontoereikend. Bovendien krijg je pijnlijke oren van het lang dragen van dit soort oortelefoons. Net omdat je ze zo in je oor moet murwen. Er zijn ook comfortabelere varianten, maar het is allemaal een beetje van hetzelfde laken een broek. Veel modellen worden gecombineerd met een microfoon, om draadloos te bellen. Draadloos is echter de nieuwe norm aan ’t worden. Gedaan met het ontwarren van kabels!

Welke hoofdtelefoon past bij jou? - Flashmagazine

Tip

Luister vooral naar je oren als je lang met een hoofdtelefoon op je hoofd zit. Ze kunnen gaan zweten, en als je gevoelig bent voor hoofdpijn, moet je omzichtig te werk gaan. Luister nooit te luid. En vooral niet te lang. Hoofdtelefoons zijn niet schadelijk voor de oren, maar alleen als ze niet te luid en te lang worden gedragen. Doe je dat wel, dan kan je je oren onomkeerbaar beschadigen!

Weet jij al welke hoofdtelefoon bij jou past en ben je eerder benieuwd naar de toekomst van het geluid? Dan weten wij raad!