Vandaag, 21 maart, is het wereld downsyndroomdag. Op deze dag wordt er aandacht besteed aan mensen met deze afwijking maar ook aan de mensen die aan hen zorg verlenen. Daarom namen we contact op met Britt, mama van Quinten. Een lieve zoon met het syndroom van down.

Zwanger! Een droom werd werkelijkheid…

Ik was 27, Silvester (mijn man) was 29 toen we zwanger waren van Quinten, ons eerste kindje. Zoals alle aanstaande ouders waren we dolgelukkig!

Onze wereld werd door elkaar geschud

Het was op de dag van Quinten zijn geboorte dat er ontdekt werd dat onze zoon aan down leed. Toen de dokters het ons vertelden, werden we even stil. Dit hadden wij absoluut niet zien aankomen en onze wereld werd eventjes volledig door elkaar geschud maar meteen wisten Silvester en ik dat we voor onze knappe babyjongen gingen gaan en er alles aan zouden doen om hem een normaal leventje te geven zoals elk ander kind! 

Van verjaardagsfeestjes tot een uitstapje naar het pretpark

Quinten is ondertussen 6 jaar en samen met de hulp van oma en opa proberen we onze zoon zo gelukkig mogelijk te maken. Quinten heeft ook hobby’s net zoals elk ander kind. Hij gaat zoals ieder kind graag naar bijvoorbeeld Plopsaland, de speeltuin of de dierentuin.
Bovendien wordt hij uitgenodigd op verjaardagsfeestjes en regelmatig komen er vriendjes bij ons thuis spelen. Ja hoor, Quinten is erg geliefd in zijn omgeving!

Het mooiste aan Quinten is…

Zijn dankbaarheid! Hij is zo gehecht aan mama, papa, familie en vriendjes. Zo begint hij spontaan een kusje te geven en te knuffelen als hij het reuzeleuk vindt. Quinten is altijd even vrolijk en optimistisch. Bovendien voelt hij de warmte en genegenheid van de andere personen naar hem toe.  Wanneer hij dit aanvoelt wordt hij erg aanhankelijk. Dat charmeert onze zoon heel erg.

Wereld downsyndroomdag, dat is een feestje waard

Zo wordt er vandaag feest gevierd in de klas van Quinten bij juf An Aerts, leerkracht in ‘De Bremberg’. Quinten neemt koekjestaart mee om dit te vieren! Wij zijn de leerkrachten van de Bremberg erg dankbaar. Het lerarenteam doet er alles aan om de kwaliteiten van ieder kind naar boven te brengen en deze optimaal te ontplooien. Maar ook bij Quinten’s broertje, Rias, in ‘Onze School Wolfsdonk’ wordt er aandacht besteed aan deze speciale dag!

PS. Wist je dat?

De dag 21 maart niet zomaar gekozen is om er wereld downsyndroomdag van te maken. Mensen met het downsyndroom hebben drie chromosomen in plaats van twee op het chromosomenpaar nummer 21. Vandaar de datum. Met deze specifiek gekozen dag wil Downsyndroom Vlaanderen trisomie 21 in de kijker zetten. 
sokkenactie buso de brug aarschot 1

Rock your socks!

Zo vragen ze op een ludieke manier aandacht voor de talenten en mogelijkheden die deze mensen hebben. Iedereen is anders, ieder is uniek. En o ja dat zijn ze! Door 2 verschillende sokken te dragen op 21 maart draag jij je steentje bij. Het is zo een kleine moeite maar zo’n groot gebaar naar anderen toe. Je werktdan mee aan een wereld waarin iedereen er mag zijn. Dus ROCK YOUR SOCKS!

 

Met dank aan

Mans Britt
syndroomdown foto actie