Van de ene op de andere dag geen afval meer produceren, dat is haast onmogelijk. Maar minderen kunnen we allemaal. Dat is namelijk goed voor jezelf, voor je medemens, voor de dieren, voor de natuur… Kortom voor iedereen! Deze 8 tips zorgen alvast voor een goede start.

  1. Drink kraantjeswater i.p.v. flessenwater.
  2. Kies voor herbruikbare zakjes voor groenten en fruit en een stoffen boodschappentas om de rest van je aankopen in op te bergen tijdens het winkelen.
  3. Koop zoveel mogelijk in bulk. Kleine verpakkingen zijn sneller leeg en moet je dus vaker opnieuw kopen. En dat is dus weer meer afval. Droge voeding zoals noten, rijst, couscous kan je prima in bulk aanschaffen!
  4. Vergeet aluminiumfolie en gebruik een duurzaam alternatief voor je lunch dat erna niet genadeloos in de vuilbak belandt.
  5. Gebruik je eigen koffiebeker voor onderweg. De “kartonnen” wegwerpbekers bevatten namelijk een laagje poly­ethyleen, waardoor ze niet te recycleren zijn.
  6. Potje confituur leeg? Gooi het niet weg! Gebruik lege, glazen potjes opnieuw om bijvoorbeeld je zelfgemaakte sausjes in te bewaren of die halve citroen in op te bergen. 
  7. Kijk eens kritisch in je kasten en doneer/verkoop wat je niet meer draagt. Zo kan je iemand anders blij maken.
  8. Gebruik krantenpapier om hondenpoep mee op te ruimen i.p.v. een plastic zakje.

TIP: Wanneer je het moeilijk hebt om vol te houden, denk dan terug aan de reden waarom je er in de eerste plaats mee begonnen bent. Dit zal je helpen om door te zetten. Succes! 

 

DELEN