Fika is een term die je oren, ogen en neus wellicht al eens streelde. Niet verwonderlijk, het begrip wint steeds meer aan populariteit. Fika is trouwens overgewaaid uit Zweden. Dit zijn namelijk echte koffieliefhebbers en zoetekauwen. Ze hebben hun koffiepauze dan ook verheven tot een ware kunst en een onmisbare traditie. Koekje erbij?

Wat is het?

Het is wellicht een clichébeeld: de Zweed die een kop koffie drinkt, vergezeld van een kanelbullar. Maar clichés zijn vaak waarheden: er is niets Zweedser dan dit. Uiteraard kan je ook een Fika nemen met een tas thee of een mok warme chocolademelk. Maar het basisprincipe is: een kop koffie met iets zoets. De Fika-traditie zit diep ingebakken in de Zweedse cultuur. Een beetje zoals de high-tea, maar dan elke dag, soms zelfs 2 keer per dag. 

Zin in een Zweedse koffiebreak? Neem een Fika! - Flashmagazine

Vanwaar komt het?

In de negentiende eeuw was het populair om woorden om te draaien. ‘Kaffi’, wat eigenlijk gewoon ‘koffie’ betekent, werd ‘Fika’. De Zweden waren ons dus al eeuwen voor, als het om creatieve woordspelingen gaat.

Zin in een Zweedse koffiebreak? Neem een Fika! - Flashmagazine

Op kantoor

In heel wat Zweedse bedrijven houden ze rond 11 uur een gezamenlijke Fika. Niemand waagt het dan om gewoon aan zijn bureau te blijven zitten. Het is een ideale gelegenheid om even te socializen met je collega’s, om erna weer geconcentreerd verder te kunnen werken.

Zin in een Zweedse koffiebreak? Neem een Fika! - Flashmagazine

Ben je fan van koffie, maar mag het eens een originele tas zijn? Dan helpt barista Zoë je op weg! Hou zeker ook onze Facebookpagina in de gaten voor je dagelijkse portie lifestyle.