Slakken kunnen voor heel wat overlast zorgen. Ze eten alle blaadjes van je planten op en richten een grote ravage aan in je moestuin. Maar hoe kan je deze slakkenplaag nu vermijden? Wij sommen enkele tips op om deze insecten uit je tuin te houden.

Vijanden

Heb je kippen in je tuin? Laat ze dan in je moestuintje rondlopen. Zij zullen maar al te graag de slakken opeten. Vogels zoals eksters, kraaien en merels eten deze beestjes ook met plezier. Trek ze aan door vogelvoer te hangen rondom je moestuin.

Weer slakken uit je moestuin!

Onaangename geur

Slakken hebben de pest aan sterke geuren zoals salie, look, rozemarijn, tijm en Indische kers. Plaats ze daarom dicht bij je plantjes. Deze middeltjes kunnen spijtig genoeg geen succes garanderen, maar je kan het altijd proberen!

Weer slakken uit je moestuin!

Lokken

Een andere manier om slakken tegen te gaan, is door ze naar je tuin te lokken. Zo vinden ze gistgeur zeer aangenaam. Je kan ze dan ook in de val lokken door een bekertje te vullen met bier en dit in de grond te graven tot bodemniveau. Ook een kool- of rabarberblad is geliefd. Leg zo eentje ’s avonds in de buurt van je moestuintje en je zal zien dat er heel wat slakken aankleven. Pluk ze er daarna af en voer ze aan de kippen.

Weer slakken uit je moestuin!

Scherpe hindernissen

Om je plantjes te beschermen, kan je ook een scherpe ondergrond creëren. Dit door middel van gebroken eierschalen of grind. Slakken houden er namelijk niet van om over scherp materiaal te kruipen. Ze gaan dus lekker wegblijven van deze ondergrond en krijgen de kans niet om aan je plantjes te knabbelen!

Weer slakken uit je moestuin!

Slakkenkorrels

Heb je alle middeltjes al geprobeerd, maar heb je nog steeds last van slakken? Gebruik dan slakkenkorrels. Deze korrels zijn giftig voor de slakken, maar niet voor huisdieren of zelfs vogels en egels. Strooi de korrels rond je planten en je zal geen last meer hebben van gaten in je bladeren!

Weer slakken uit je moestuin!

Benieuwd welke beestjes je nog zoal in je tuin vindt?