Het is snikheet buiten en dat voelen we ook wanneer we de auto instappen. Onderweg naar het werk, naar je vakantiebestemming of gewoon voor een daguitstapje. Het is momenteel puffen geblazen. Maar opgepast want een auto besturen in een te warme cockpit, veroorzaakt dezelfde negatieve effecten als rijden onder invloed van alcohol. Hoogtijd om jullie wat tips & tricks mee te geven om de wagen koel te houden.

De gevolgen van rijden in een hete wagen

De alertheid van chauffeurs hangt voor een groot deel af van het binnenklimaat in de auto. Te hoge temperaturen veroorzaken namelijk aandachtverlies, een lagere reactiesnelheid en een slechter humeur. Chauffeurs worden agressief en prikkelbaar.

Wat is de ideale temperatuur in de wagen?

Volgens onderzoek voelt een automobilist zich lekker als de temperatuur in de wagen vijf graden lager is dan de buitentemperatuur.

Zo zorg je ervoor:

In oudere auto’s zonder klimaatregeling zorg je best voor een luchtstroom, door de ventilator aan te zetten en tegelijk achter in de wagen een venster te openen. Bij het starten zal de ventilator even hete lucht blazen, maar die verdwijnt zodra de auto een eindje heeft gereden.

Open het raam aan de kant van de chauffeur slechts gedeeltelijk, want te veel tocht kan een oorontsteking veroorzaken.

Parkeren in de schaduw

Parkeer indien mogelijk in de schaduw. Hou de hitte ook uit de wagen door de ramen af te schermen.

Toch in de zon gestaan?

Wanneer de wagen in de zon geparkeerd heeft gestaan, is het geen goed idee om de airconditioning maximaal open te draaien. Het is veel beter om ramen en deuren even open te zetten en zo de grootste hitte uit de wagen te laten. De luchtbeweging in het voertuig moet zo laag mogelijk gehouden worden, omdat aanhoudende tocht al snel chronische stijve spieren veroorzaakt.

Temperatuurverschil laag houden

Gelukkig beschikken de meeste wagens tegenwoordig standaard over airconditioning om voor een veilig binnenklimaat te zorgen. Indien we de temperatuur te laag instellen, lopen we volgens toxicologen het risico op een verkoudheid. Zelfs bij tropische warmte doet men er goed aan de airco nooit meer dan 5 tot 6 graden lager in te stellen dan de buitentemperatuur.

Nog een tip…

En om de overgang van de gekoelde wagen naar de warmte buiten minder bruusk te maken, kan je best enkele minuten vooraleer je op de plaats van bestemming aankomt de airconditioning uitzetten.

Dankzij deze tips kan jij in jouw “coole” wagen stappen. Dus waar trek jij naartoe met de wagen?

 


Liever een fietstochtje maken dan een lange autorit? Wat dacht je van deze fietstocht langst de oevers van de Maas?