De smartphone. We kunnen ons haast geen leven meer zonder inbeelden. Ontzettend handig om zo’n minicomputertje in je zak te hebben. Helaas heeft dat toestel meer invloed op ons leven dan we eigenlijk willen. Met deze tips raak je hopelijk van je smartphoneverslaving af. 

Zet je notificaties uit

Je zit gezellig met je partner op restaurant en plots verschijnen er allerlei meldingen op je telefoon. Zo nieuwsgierig als we zijn, is het best moeilijk om dan niet even te checken… En voor je het weet heb je weer je telefoon in je hand. Je schakelt dus best de meldingen van de grootste boosdoeners uit.

Doorgaans ontvang je het vaakst meldingen van sociale media, groepapps en mailtjes. Vaak zijn de meldingen van telefoontjes en sms-berichten wél echt belangrijk. Deze laat je dus best wel altijd doorkomen.

Zo kom je van je smartphoneverslaving af - Flashmagazine.be

Verwijder onnodige apps

Een smartphone helpt ons dagelijks met talloze zaken. Heeft mijn trein vertraging? Gaat het regenen? Wat staat er op mijn agenda? Al deze apps maken ons het leven een pak makkelijker. Maar ongetwijfeld is je smartphone ook overladen met apps die je veel tijd kosten, maar weinig meerwaarde bieden. Denk maar aan spelletjes en zelfs sociale media. Het is een verregaande stap, maar het zal ongetwijfeld een echte verademing zijn!

Verander je kleurinstelling

Het oermens in ons reageert het snelst op de kleur rood. Met deze kennis gingen ontwikkelaars dus ook aan de slag. Dat je meldingen een rood icoontje zijn, is dus geen toeval. Door je kleurinstellingen naar zwart-wit te wijzigen, kan je dit omzeilen. En… het heeft ook een positieve invloed op je batterij! Een win-winsituatie dus!

Zo kom je van je smartphoneverslaving af - Flashmagazine.be
©Cult Of Mac

Track je smartphonegebruik

Knowledge is power. En op vlak van je smartphonegebruik is dit niet anders. Gelukkig bestaan er apps die je de mogelijkheid bieden om je schermtijd te monitoren. Je kan nagaan aan welke apps en aan welke activiteiten je het meeste tijd spendeert. Bovendien kom je ook te weten hoeveel tijd je gemiddeld aan je telefoon spendeert. Best choquerend om te zien, want een schermtijd van twee uur is geen uitzondering.

We staren dus echt wel meer naar dat schermpje dan we soms beseffen.

Buiten handbereik

Het is voor velen al een gewoonte om voor het slapengaan nog even hun smartphone te checken. En plots ben je alweer een halfuur later. Zo verspil je kostbare slaap. Ook in de ochtend zet je best een gewone wekker in plaats van die op je smartphone. Want zo begin je de dag al met je smartphone in de hand en ben je sneller geneigd om weer ‘eventjes’ te scrollen.

Zo kom je van je smartphoneverslaving af - Flashmagazine.be

Makkelijker gezegd dan gedaan, dat weten we. Maar toch: geniet van de dingen rondom je en laat die smartphone maar gewoon eventjes op de kast liggen. Het zal je deugd doen!