Wil je zo lang mogelijk thuis blijven wonen? Als je renovatieplannen hebt, is het geen overbodige luxe om al te denken aan de toekomst en je huis seniorproof te maken. 

Weg met drempels 

Een typisch ouderdomskwaaltje: moeilijker kunnen stappen. Om te vermijden dat je valt, werk je dus best alle drempels weg. Denk maar aan het opstapje van het schuifraam naar het terras of de overgang tussen twee vloeren.

Brede deuren 

Helaas kun je niet voorspellen hoe je oude dag er zal uitzien. Zorg dus dat je deuropeningen breed genoeg zijn, zodat je er eventueel ook met een rolstoel makkelijk door kan. 

Focus: gelijkvloers 

De trap is misschien wel een van de grootste uitdagingen als je ouder wordt, tenzij alle kamers zich op de begane grond bevinden. Maak van je bureau je slaapkamer, of bouw een stukje bij waarin je de badkamer kwijt kunt. Geen optie? Laat dan een traplift installeren. 

Inloopdouche- of bad 

Een bad kan glad zijn en het vraagt een inspanning om erin en eruit te geraken. Daarom is een inloopdouche met handgreep en douchezitje een stuk veiliger. Nog een tip: als je kiest voor een douche met deur, zorg dan dat die naar de buitenkant opendraait. Als je valt, kan je snel geholpen worden. 

Van gas naar inductie 

Kook je op gas? Vervang je fornuis door een inductiekookplaat. Dat is veiliger, sneller en zuiniger.  

Acht kleine ingrepen 

Je hoeft niet meteen te breken om je huis klaar te maken voor je oude dag. Zo kan het ook!

• Haal alle tapijten weg. Het zijn letterlijk de grootste struikelblokken als je moeite hebt met stappen. 

• Werk de snoeren van elektrische toestellen zorgvuldig weg om niet te struikelen. 

• Moet je ’s nachts regelmatig uit bed? Hang dan lampen die vanzelf inschakelen op de plekken waar je komt. In de slaapkamer, de gang en de badkamer, bijvoorbeeld. 

• Wie moeite heeft om uit bed te stappen, kan geholpen zijn met een simpele bedsteun. 

• Steunpunten zijn ook in de badkamer onmisbaar. Zeker als je in de douche of in bad gaat. Installeer beugels aan de muur, liefst horizontaal en zónder zuignappen, want die durven weleens lossen. 

• Ouderen hebben wel vaker last van evenwichtsproblemen en met een douchezitje hoef je niet continu recht te staan. 

• Leg een antislipmat op plekken waar het nat kan worden zodat je niet uitglijdt. 

• Zorg voor een tweede leuning aan de trap en plaats op het einde een extra beugel, zodat je genoeg steun hebt om naar boven of beneden te gaan. 

 

DELEN